„DEMISIA TUTUROR PARLAMENTARILOR!”. Cine o propune pentru a se ajunge la ANTICIPATE
PNL consideră că alegerile anticipate sunt necesare și realizabile pe mai multe căi constituționale, una dintre acestea fiind demisia tuturor membrilor Parlamentului
De Redactia Observator la 05.11.2015, 18:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
PNL consideră că alegerile anticipate sunt necesare și realizabile pe mai multe căi constituționale, una dintre acestea fiind demisia tuturor membrilor Parlamentului.
"Chiar dacă nu există prevederi constituționale explicite în acest sens, este evident faptul că un Parlament cu zero membri nu mai are mandat pentru a-și continua activitatea. În ceea ce privește organizarea alegerilor parlamentare, singura lege aflată în vigoare este cea adoptată de Parlament în luna iulie a acestui an. Această lege, care reglementează un sistem de alegeri pe liste, nu se referă la organizarea de alegeri parțiale", se arată într-un comunicat remis de PNL.
Potrivit sursei citate, vechea lege a alegerilor parlamentare 35/2008 a fost abrogată de noua lege a alegerilor parlamentare 208/2015, care a intrat în vigoare la finalul lunii iulie a acestui an, în concluzie singura lege care ar fi făcut posibile alegerile parțiale nu mai este în vigoare.
"În același timp atragem atenția asupra faptului că principiile constituționale nu permit un vid legislativ în materia legilor electorale, astfel încât teza privind imposibilitatea aplicării noilor norme privind alegerile parlamentare este complet eronată. De altfel, decizia Curții Constituționale nr. 51/ 2012 se referă la organizarea de alegeri la termen și impune restricții privind modificarea legilor electorale în funcție de acest reper. Situația anticipatelor este un caz special care nu a fost niciodată în analiza Curții Constituționale, însă exercitarea voinței poporului în privința alegerilor anticipate nu poate fi îngrădită de momentul prealabil adoptării unei astfel de legi", precizează liberalii.
PNL face apel la forțele politice parlamentare să dea dovadă de voință politică în sensul organizării de alegeri anticipate și nu pentru menținerea cu orice preț a lipsei de legitimitate actuale.
UPDATE ORA 17.09 Președintele se consultă cu reprezentanții PNL; Iohannis: Este o etapă grea
Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și reprezentanții Partidului Național Liberal pentru desemnarea unui nou premier au început, joi, la Palatul Cotroceni.
Din delegația PNL fac parte copreședinții Alina Gorghiu și Vasile Blaga, precum și președintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus.
"Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie care a declanșat aceste schimbări politice și sper să găsim soluțiile cele mai potrivite", a declarat șeful statului, în debutul discuțiilor.
Klaus Iohannis a avut deja consultări cu reprezentanții PSD, urmând ca după discuțiile cu delegația PNL să urmeze consultări cu Uniunea Democrată Maghiară din România de la ora 18,00, apoi cu reprezentanți ai grupului parlamentar al minorităților naționale de la ora 19,00.
Vineri, de la ora 11,30, sunt invitate la consultări Uniunea Națională pentru Progresul României, iar de la ora 12,30 Alianța Liberalilor și Democraților.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că, pe lângă discuțiile cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, va avea consultări și cu societatea civilă pe acest subiect.
"Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după-amiază un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile", a spus Iohannis.
Premierul Victor Ponta a demisionat miercuri din funcție. Șeful statului a semnat joi decretul prin care a luat act de demisia acestuia. De asemenea, Iohannis l-a numit pe Sorin Cîmpeanu premier interimar.