Dezbateri pe modificarea Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, dar și a Grațierii
Şedinţa Comisiei juridice a Senatului a început dezbaterile pe modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, după care vor avea loc discuţiile pe proiectul legii graţierii.
De Redactia Observator la 07.03.2017, 16:50Şedinţa Comisiei juridice a Senatului a început dezbaterile pe modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, după care vor avea loc discuţiile pe proiectul legii graţierii.
Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae (PSD), a propus ca proiectul legii graţierii să fie dezbătut ulterior, ”dacă mai rămâne timp”. El a spus că este timp suficient pentru dezbaterea acestuia, având în vedere că termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 25 aprilie.
Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus un amendament la proiectul de lege privind graţierea, aflat în dezbatere în Comisia juridică de la Senat, prin care condamnaţii pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu pot fi graţiaţi. El a explicat că nu crede că ”cei care sunt corupţi trebuie să stea trei într-un pat în condiţii de igrasie, de igienă precară”.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat despre amendamentul depus de senatorul PSD Şerban Nicolae la proiectul Legii graţierii, că „dacă vorbim riguros”, nu se graţiază corupţii, ci pedepsele pentru faptele de corupţie. Toader a precizat că este exclus să nu se recupereze prejudiciul, iar amendamentul proiectul Legii graţierii este o iniţiativă personală, pe care Şerban Nicolae trebuie să o susţină, avizul Ministerului Justiţiei fiind pe forma proiectului aprobat de Guvern.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, dacă s-ar graţia faptele de corupţie, s-ar da un semnal total greşit în societate, el spunând că, în acest sens, contează pe ”realismul şi buna credinţă a parlamentarilor”.