Ziua cea mai lungă a Guvernului Grindeanu: Filmul unei execuţii publice, a premierului, în războiul sângeros din PSD
O zi istorică, ziua EXECUŢIEI PUBLICE. Aşa o defineşte însuşi premierul Grindeanu după ce aproape toţi miniştrii din Guvernul său şi-au pregătit demisia. Premierul a fost izolat şi pare că e forţat astfel să plece. După 5 luni, o săptămână şi 3 zile la cârma Executivului, Sorin Grindeanu anunţă însă că nu cedează. Ghilotina politică e pregătită de şefii coaliţiei - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu - dezamăgiţi, susţin ei, de prestaţia Cabinetului care ar guverna pe ascuns.
De Redactia Observator la 14.06.2017, 20:06O zi istorică, ziua EXECUŢIEI PUBLICE. Aşa o defineşte însuşi premierul Grindeanu după ce aproape toţi miniştrii din Guvernul său şi-au pregătit demisia. Premierul a fost izolat şi pare că e forţat astfel să plece. După 5 luni, o săptămână şi 3 zile la cârma Executivului, Sorin Grindeanu anunţă însă că nu cedează. Ghilotina politică e pregătită de şefii coaliţiei - Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu - dezamăgiţi, susţin ei, de prestaţia Cabinetului care ar guverna pe ascuns.
Înconjurat de o armată de reporteri, cu puţin timp înainte de comitetul care-i va decide soarta politică, premierul Grindeanu n-a fost prea vorbăreţ. Asta deşi astăzi, în curtea Palatului Victoria, la o discuţie informală cu reporterii acreditaţi la Guverm, primul ministru a fost foarte... deschis.
Dupa ce şi-a anulat programul pentru toată ziua, astfel încât să se dedice problemelor politice, şeful executivului a spus că se aşteaptă la o execuţie publică din partea propriilor colegi de partid
O execuţie pregătită, se pare, în spatele uşilor închise chiar de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Sorin Grindeanu are însă un as în mânecă.
Premierul a avut şi o serie de întâlniri cu lideri judeţeni ai PSD. În paralel cu discuţiile de la Palatul Victoria, liderii alianţei de guvernare poartă propriile discuţii secrete, în spatele uşilor închise.
CRISTIAN TUDOR POPESCU, jurnalist:
S-au întâmplat o serie de lucruri care i-au afectat autoritatea, că asta este obsesia domnului Dragnea!
În scandalul dintre palate, se prefigurează două scenarii. Cea în care miniştrii PSD şi ALDE demisionează în bloc şi forţează formarea unui nou guvern şi cea în care Sorin Grindeanu cedează presiunii şi demisionează.
CRISTIAN TUDOR POPESCU, jurnalist:
Şi orice ar face...Dacă demite Guvernul prin moţiune de cenzură e rău. Dacă forţează în vreun fel, de plidă, dacă pleacă toţi miniştrii, nici asta nu se poate! Pentru că mai sunt şi miniştri ALDE care spun "domnule, noi de ce să ne compromitem, dacă plecăm înseamnă că nu suntem buni".
Lucrurile se clarifică puţin după ora 15, toţi cei 24 de miniştri sunt chemaţi de liderul PSD în Parlament. Aproape toţi anunţă că îşi dau demisia.
CRISTIAN TUDOR POPESCU, jurnalist:
E o confruntare de putere. Nimic altceva, nu are legătură nici cu populaţia, nici cu programul de guvernare. Are legătură cu faptul că domnul Dragnea nu doreşte să îi fie diminuat capitalul de putere cu care a intrat în această guvernare.
Lupta pentru putere poate avea însă şi efecte pe care combatanţii nu le-au luat în calcul. Oficial, liderii partidului social democrat nu vorbesc de o epurare. Ci de o evaluare. Una pe care doar 5 din cei 24 de miniştri au trecut-o cu brio.
LIVIU DRAGNEA, Preşedintele PSD:
Avem obligaţia de a face analiză. Aici nu ne jucăm! Trebuie să ne asumăm tot. Din păcate, nu e vorba de numai 60 de procente măsuri neîndeplinite, ci şi un procent de măsuri indeplinite parţial.
CRISTIAN TUDOR POPESCU, jurnalist:
Hahalerele perfecte ale acestui Guvern, ăia sunt cei mai buni!
Deciziile se iau însă, în spatele uşilor închise, la comitetul executiv.