Guvernul Orban îşi asumă răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin
Primarii ar putea fi aleşi în două tururi de scrutin. Pentru asta, Guvernul îşi riscă din nou mandatul şi anunţă că îşi asumă răspunderea pe noua lege. Noua opoziţie vorbeşte deja de o moţiune de cenzură.
De Redactia Observator la 16.01.2020, 19:52Primarii ar putea fi aleşi în două tururi de scrutin. Pentru asta, Guvernul îşi riscă din nou mandatul şi anunţă că îşi asumă răspunderea pe noua lege. Noua opoziţie vorbeşte deja de o moţiune de cenzură. PSD se bazează pe voturile UDMR. Matematic, cele două formaţiuni ar avea majoritatea să răstoarne Executivul. Ar fi primul pas pentru declanşarea alegerilor anticipate.
Ludovic Orban, premierul României: Am luat decizia de a ne angaja răspunderea în faţa Parlamentului pe proiectul de lege de alegere a primarilor în două tururi
Cu acest anunţ a deschis premierul şedinţa săptămânală a Executivului. Ludovic Orban a explicat care au fost motivele care au stat la baza acestei decizii în premieră pentru România.
Ludovic Orban, premierul României: Sunt foarte mulţi primari care datorită acestui sistem, fără să aibă nicio performanţă în administrarea localităţilor lor, fără să aibă vreun plan de dezvoltare al comunităţilor locale pe care le au în grijă ca şi primari - reuşesc să se realeagă din cauza distribuţiei voturilor către ceilalţi contracandidaţi
Preşedintele Klaus Iohannis susţine iniţiativa Guvernului.
Într-un singur tur de scrutin, unii au câştigat fotoliul de primar cu un număr infim de voturi. La Craiova, de pildă, edilul a fost ales de 15 la sută dintre alegători. De altfel, el a fost printre cei care s-a arătat revoltat de hotărârea liberalilor.
Mihail Genoiu, primar Craiova: În momentul în care vorbim de două tururi dăm naștere negocierilor, care să își spună cuvântul în faţa alegerilor. Faptul că ies mai mulţi la vot sau mai puţini la vot e în funcţie de opţiunea cetăţenilor. E dreptul lor să iasă sau să nu iasă la vot
După anunţul premierului, Partidul Social Democrat a anunţat că va iniţia o moţiune de cenzură şi că se bazează şi pe sprijinul UDMR, care nu susţine alegerea primarilor în două tururi. Şi se deschide astfel calea spre alegerile anticipate.
Marcel Ciolacu, preşedinte PSD: Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moţiune de cenzură. Sunt ferm convins că din acest moment vom intra în anticipate. Nu vom intra, nu avem voie. Vom demonstra că avem capacitatea de a crea o nouă majoritate parlamentară
Cristian Pîrvulescu, politolog: Oricare ar fi rezultatul pentru PNL este mult mai interesant să organizezi alegeri în două tururi de scrutin, chiar decât alegerile anticipate. Pentru că, dacă alegerile anticipate ar fi la termen, dacă nu s-ar reuşi până la urmă îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru alegerile anticipate, ar avea un câştig mai mare de primari decât în varianta actuală
Pe de altă parte, demersul liberalilor este susţinut de Uniunea Salvaţi România. Într-un mesaj pe Facebook, liderul USR, Dan Barna, a transmis că alegerea primarilor în două tururi este un punct principal din acordul politic semnat înainte de învestirea Guvernului Orban.
Un mesaj similar a venit şi din partea Partidului Mişcarea Populară. Cei de la ALDE, în schimb, deşi spun că ar fi de acord cu alegerea edililor în două tururi, atrag atenţia că modalitatea aleasă de liberali nu este tocmai potrivită.
O Ordonanţă de Urgenţă ar fi fost benefică, mai spun aceştia. Luni, Guvernul va trimite o scrisoare Parlamentului şi va cere o sesiune extraordinară.