Antena LIVE

Curs valutar

Guvernul Dăncilă a fost învestit de Parlament și a depus jurământul, la Palatul Cotroceni

Al treilea guvern PSD-ALDE a fost învestit astăzi.

De la 29.01.2018, 20:00
WhatsApp
Galerie (2)
Guvernul Dăncilă a fost învestit de Parlament. Urmează depunerea jurământului, la Palatul Cotroceni

Al treilea guvern PSD-ALDE a fost învestit astăzi. Miniştrii Cabinetului condus de Viorica Dăncilă, prima femeie prim-ministru în România, au fost audiaţi în comisiile Parlamentului, iar după-amiază a fost convocat plenul reunit pentru învestirea Guvernului. La ora 19:30, Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui Iohannis.

Actualizare 20:00 - Membrii Guvernului Dăncilă au depus jurământul, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. La ceremonie au fost prezenţi atât preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Actualizare 18:57: Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea guvernului României condus de Viorica Dăncilă. 

Actualizare 17:45: Guvernul condus de Viorica Dăncilă a fost învestit de Parlament. Au fost 282 de voturi pentru, 136 de voturi împotrivă şi o abţinere. Urmează depunerea jurământului la Palatul Cotroceni, la ora 19:30.

Actualizare 15:45 Viorica Dăncilă a declarat în plenul reunit al Parlamentului că, atât timp cât va fi prim-ministru, 'în România nu va fi introdusă nicio taxă nouă'.

Actualizare 15:30 Noul Executiv va guverna 'cu mândrie şi respect' pentru români, a declarat premierul desemnat Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului.

'Reprezint alături de colegii mei propuşi (...) voinţa politică a coaliţiei majoritare (...) Astăzi veţi vota nu persoane, ci dorinţa cetăţenilor României (...) Vom guverna cu mândrie şi respect pentru români', a mai declarat Dăncilă.

Actualizare 15:20 Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit pentru votul privind Cabinetul Dăncilă. La şedinţă şi-au înregistrat prezenţa 352 de parlamentari.

Actualizare 14:00 Ioana Bran a fost avizată, luni, de comisiile parlamentare, pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, cu 21 de voturi ”pentru” şi 12 voturi ”împotrivă”.

Actualizare 13:40 Bogdan Cojocaru, propus pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 15 voturi “pentru” şi 5 voturi “împotrivă”.

Actualizare 13:20 Valentin Popa, cel de-al 13-lea ministru al Educaţiei, a fost avizat de comisiile de specialitate în funcţia de ministru al Educaţiei cu 22 de voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”. Ministrul a susţinut că se vorbeşte mult prea mult de 0,1% din tezele de Doctorat.

Actualizare 13:15 Sorina Pintea, ministru propus al Sănătăţii, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, cu 19 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri.

Actualizare 13:00 - Lucian Şova, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 32 de voturi “pentru” şi 11 voturi “împotrivă”.

Actualizare 12:10 - Ana Birchall, propusă vicepremier pentru parteneriate strategice în Cabinetul Dăncilă, a primit, luni, avizul comisiilor reunite ale Parlamentului cu 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o "abţinere".

Actualizare 12:00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Vladimir Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

S-au înregistrat 16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".

Actualizare 11:40 - Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil. Decizia a fost luată cu 41 de voturi 'pentru' şi 16 'împotrivă' în comisiile de specialitate ale Parlamentului.

Actualizare 11:30 - Mihai Fifor, ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 21 de voturi 'pentru' şi 8 'împotrivă'. 

Actualizare 11:25 - Radu Oprea, propus pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri în Comisia pentru Politică Economică din Senat a fost avizat luni, favorabil cu 32 de voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.

Actualizare 11:15 - Bogdan Trif, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 38 de voturi “pentru” şi 13 voturi “împotrivă”.

Actualizare 10:45 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. 

Actualizare 10:00 - Anton Anton, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, a fot avizat luni favorabil în comisiile economice ale Parlamentului, cu 44 de voturi “pentru” şi 13 voturi “împotrivă”.

Actualizare 09:25 - Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi ''pentru'' şi 10 voturi ''împotrivă''

Actualizare 09:00 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Fonduri Europene, Rovana Plumb, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.

Actualizare 08:50 - Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Economiei, Dănuţ Andruşcă, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Dănuţ Andruşcă a fost validat cu 42 de voturi pentru, 18 împotrivă şi nicio abţinere

Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.

Ceilalţi miniştri propuşi sunt: Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale; Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe; Tudorel Toader - ministrul Justiţiei; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Valentin Popa - ministrul Educaţiei; Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii; Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei; Anton Anton - ministrul Energiei; Lucian Şova - ministrul Transporturilor; Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri; Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii; George Ivaşcu - ministrul Culturii; Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor; Nicolae Burnete - ministrul Cercetării; Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor; Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului; Bogdan Trif - ministrul Turismului; Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni; Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul; Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.

Şi revenirea în Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a cercetării penale în dosarul Belina, a stârnit reacţii critice.

PNL a decis duminică seară că va vota împotrivă, la vedere, la investirea Guvernului.

"Vom vota împotriva învestirii acestui Guvern. Că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor UDMR, şi de asemenea către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva investirii acestui Guvern", a declarat duminică seară liderul liberal Ludovic Orban.

De asemenea, Orban a spus că le-a solicitat parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea termenului de audiere în comisii a miniştrilor.

"Este inadmisibil să reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bătaie de joc,  în care 20 de minute reprezintă prezentarea ministrului. Eu cred ca miniştri aceştia sunt atât de habarnişti , atât de paraleli cu domeniul pe care urmează să îl conducă încât le este frică să nu se facă de râs în cazul în care parlamentarii opoziţiei sunt lăsaţi să pună întrebări de substanţă, întrebări serioase, întrebări care să releve cunoaşterea domeniului de activitate şi mai ales gradul de înţelegerea al obiectivelor asumate în acest program de guvernare", a susţinut Orban. 

Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

politic
Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Singura propoziție din limba română care se citește la fel din ambele capete....
Fanatik.ro
Publicat 16.02.2025
Momentul în care un canoist a fost prins în gură și apoi scuipat de o balenă...
spotmedia.ro
Publicat 14.02.2025
Zelenski: Rusia se pregătește să trimită 100.000 de soldați în Belarus,...
spotmedia.ro
Publicat 13.02.2025
Iluzie optică virală | În această imagine sunt 4 lei, nu doar 2. Găsiți-i pe...
Gandul
Publicat 16.02.2025
Care este probabilitatea ca asteroidul Bennu să lovească Pământul şi să...
Adevărul
Publicat 16.02.2025
Laurențiu Reghecampf a cerut-o în căsătorie Corina Caciuc! Cum a reacționat...
A1
Publicat 16.02.2025
Horoscopul zilei de 17 februarie 2025. Racii sunt sfătuiți să gândească...
CaTine
Publicat 16.02.2025
Ce ținute poartă Alexandru Papadopol și Cristiana Luca la nunta lor! Actorul...
spynews.ro
Publicat 14.02.2025
Începe procesul Simonei Halep la New York! Avocații româncei au obținut o...
GSP
Publicat 11.02.2025
Care sunt cele mai „inutile” facultăți din România. Cu greu îți găsești...
Click.ro
Publicat 15.02.2025
Singurul mamifer cu sânge rece a uimit experții. Creatura neobișnuită a...
Useit
Publicat 16.02.2025
O celebră influenceriță a murit la doar 28 de ani. Fanii, în stare de șoc
Redacţia.ro
Publicat 13.02.2025
Schema banală prin care contabila și casiera au furat 360.000 de lei din bugetul...
libertatea.ro
Publicat 16.02.2025
Sam Asghari a vorbit despre relația lui cu Britney Spears. Cei doi s-au cunoscut...
ZU
Publicat 16.02.2025
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Hello taste
Publicat 12.02.2025
Cum să sprijini copilul prin validarea emoțiilor sale
Deparinti
Publicat 15.02.2025
Fiica regretatei Lorena Rojas are 11 ani. Cum a crescut Lucianna alături de sora...
Happy
Publicat 14.02.2025
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele...
BZI
Publicat 12.02.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Rinita alergică sau „febra fânului”. Cauze, simptome și tratament
Medicool
Publicat 16.02.2025