Guvernul lui Cioloș a ajuns în presa internațională!
Premierul român desemnat Dacian Cioloș a anunțat duminică lista membrilor cabinetului său de tehnocrați cu un mandat de un an, printre aceștia aflându-se experți de la Uniunea Europeană, diplomați și lideri ai societății civile, un guvern de la care se așteaptă să obțină sprijinul larg al parlamentului, notează agenția Reuters.
De Redactia Observator la 15.11.2015, 17:02Premierul român desemnat Dacian Cioloș a anunțat duminică lista membrilor cabinetului său de tehnocrați cu un mandat de un an, printre aceștia aflându-se experți de la Uniunea Europeană, diplomați și lideri ai societății civile, un guvern de la care se așteaptă să obțină sprijinul larg al parlamentului, notează agenția Reuters.
Printre cei aleși să facă parte din echipa lui Cioloș se numără Anca Paliu Dragu, analist economic la Comisia Europeană și fost expert FMI, pentru portofoliul finanțelor, și Cristina Guseth, expert anticorupție, ca ministru al justiției.
Mihnea Ioan Motoc, ambasador în Marea Britanie, a fost propus la Ministerul Apărării, fostul ambasador Lazăr Comănescu la Ministerul de Externe, iar Victor Grigorescu, membru al CA al companiei Electrica, la Ministerul Energiei, menționează Reuters.
"Am urmărit să aleg oameni cu competență, cu experiență pe domeniul pe care l-am propus să-l conducă, oameni care vin din administrație — din administrația românească sau chiar români care lucrează în administrația europeană sau cu experiență internațională—, oameni care activează în diferite organizații din societatea civilă", a declarat Dacian Cioloș.
Prima sarcină a noului cabinet va fi să pregătească bugetul pe 2016 și să-l treacă prin parlament.
Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional au avertizat asupra amplorii reducerilor fiscale ale guvernului Ponta, iar acordul preventiv cu cele două instituții a expirat în septembrie, fără o evaluare pozitivă.
Comentatorii politici sunt de părere că echipa lui Cioloș va obține cu ușurință votul de învestitură marți și își va asigura o majoritate funcțională, formată din majoritatea grupurilor parlamentare, nu însă și din Partidul Social-Democrat (PSD).
'Pe de o parte, lucrurile sunt clare: vor primi cu siguranță învestitura din partea parlamentului. Pe de altă parte, sunt sceptic că acest guvern tehnocrat ar putea să aplice reforme politice profunde', a estimat comentatorul politic Mircea Marian, citat de Reuters.
Potrivit AFP, Dacian Cioloș, fost comisar european pentru agricultură, a anunțat duminică lista guvernului său, după ce a fost însărcinat marți de președintele Klaus Iohannis cu formarea unui nou executiv, în urma demisiei premierului social-democrat Victor Ponta, după drama dintr-un club bucureștean, în care au murit cel puțin 55 de persoane.
Pe fondul respingerii masive a unei clase politice în mare parte corupte și considerate responsabile de această tragedie, Iohannis s-a declarat favorabil unui guvern de 'tehnocrați integri', chemat să gestioneze țara până la viitoarele alegeri legislative prevăzute la sfârșitul lui 2016.
O opinie împărtășită de Cioloș, un inginer agronom de formație, fără etichetă și bucurându-se de o reputație de probitate nepătată.
În fața valului de contestare, majoritatea de centru stânga, ca și opoziția de centru stânga au refuzat să avanseze propuneri pentru noul guvern. Singura excepție, un sociolog apropiat PSD, Vasile Dâncu, propus, și acceptat de Cioloș, pentru postul de ministrul al dezvoltării regionale, remarcă AFP.
Sursa: agerpres.ro