În faţa unei noi SUSPENDĂRI, Băsescu îl atacă pe Dan Voiculescu
Noua propunere de suspendare a lui Traian Băsescu, lansată de Calin Popescu Tariceanu, pare să readucă în discursul preşedintelui aceleaşi nume care au reprezentat, de-a lungul celor două mandate, o opoziţie constantă şi proactivă
De Redactia Observator la 09.09.2014, 17:53Noua propunere de suspendare a lui Traian Băsescu, lansată de Calin Popescu Tariceanu, pare să readucă în discursul preşedintelui aceleaşi nume care au reprezentat, de-a lungul celor două mandate, o opoziţie constantă şi proactivă
Unul dintre acestea este chiar iniţiatorul noii propuneri, Calin Popescu Tariceanu, gratulat de curând de preşedinte cu apelativul “inima zburdalnică”. Pe de altă parte, în nota contradictiva care îl reprezintă, “votaţi/nu votaţi!”, Băsescu a invocat un vechi adversar ,pe care , la ultima apartitie, îl “absolvise” de acest atribut: Dan Voiculescu.
Băsescu l-a amentintat pe Voiculescu încă din 2004 : “O să vă pară rău!” Conflictul Basescu-Voiculescu a debutat odată cu primul mandat, atunci când se ajunsese la o criză guvernamentală, din cauza lipsei alianţei DA a majorităţii în parlament. Intrarea PUR şi UDMR la guvernare a deblocat situaţia şi a asigurat susţinerea parlamentară necesară pentru un nou cabinet în preajma aderării la UE.
La doar câteva zile după formarea guvernului, Traian Băsescu numea PUR “Soluţia imorală”. Afirmaţia nu l-a împiedicat pe Preşedinte să vină în repetate rânduri în biroul senatorial al lui Voiculescu pentru a insista că PUR să nu îi voteze pe Nicolae Văcăroiu la preşedinţia Senatului şi pe Adrian Năstase la preşedinţia Camerei Deputaţilor.
Refuzul lui Voiculescu a generat o ameninţare care a declanşat o luptă politică deschisă” O să vă pară rău!” În anii ce au urmat, preşedintele CNSAS, numit de Băsescu, a deschis un dosar vechi de colaborare a lui Voiculescu cu securitatea, asupra căruia aceeaşi instituţie se pronunţase în trei rânduri, excluzând varianta poliţie politică.
Voturile din colegiu au fost 3 pentru, 3 împotriva şi trei abţineri, dându-se verdict de colaborare în ciuda neintrunirii majorităţii. Pe aceleaşi acuzaţii, la începutul anilor ’90, Petre Mihai Băcanu a pierdut un proces, iar Voiculescu a câştigat dispută cu ziarul parizian “L’eveniment de Jeudi”.
Prima suspendare
În 2007, Voiculescu iniţiază şi conduce comisia parlamentară care propune suspendarea lui Traian Băsescu din funcţie. Pe 19 aprilie, suspendarea este votata cu 322 voturi pentru, 108 împotriva şi 10 abţineri. Şi devenine efectivă a doua zi. În câteva luni de la suspendare, DNA redeschide un dosar de privatizare în care este implicat Voiculescu şi alte 12 persoane, dosar care primise neinceperea urmăririi penale în 2005.
Voiculescu este acuzat de exercitarea influenţei asupra membrilor PUR prezenţi în dosar, precum şi de spălare de bani.
A doua suspendare
În iulie 2012 Băsescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al României cu 258 de voturi. După ce Traian Băsescu a solicitat boicotarea referendumului şi a îndemnat romanii să nu se uite la Antene timp de o săptămână, Curtea Constituţională a decis, pe 21 august, să invalideze referendumul. 7.403.836 romani au votat DA, fiind în favoarea suspendării președintelui Traian Băsescu.
Cu toate acestea, Curtea Constituțională a invalidat referendumul cu 6 voturi contra 3 pe motiv că nu a întrunit cvorumul necesar.
Condamnare politică pentru Voiculescu
Dacă în procesul lui Năstase s-a dat o condamnare “deşi nu există dovezi”, în procesul lui Voiculescu s-au invocat motive “telepatice”. Doi judecători au fost arestaţi pe parcursul judecării cauzei, iar unul a fost pus sub urmărire penală. Completele care au dat sentinţa, atât în prima instanţă , cât şi la Curtea de Apel, nu au respectat procedura de numire aleatorie, ci au fost nominalizate. Celeritatea cu care ultimul complet a judecat un dosar primit în prima zi de activitate la Curtea de Apel, precum şi verdictul dat în numai o lună, în vacanţă judecătorească, ridică mari semne de întrebare pentru oricine, chiar şi fără a cunoaşte detaliile juridice.