Inițiativă pentru modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât LIMBA ROMÂNĂ să devină limba oficială a țării
PLDM a anunţat joi că a strâns semnăturile necesare pentru a iniţia modificarea Constituţiei Republicii Moldova privind introducerea sintagmei „limba română”.
De Redactia Observator la 12.10.2017, 18:34PLDM a anunţat joi că a strâns semnăturile necesare pentru a iniţia modificarea Constituţiei Republicii Moldova astfel încât în cuprinsul articolului referitor la limba oficială sintagma "limbă moldovenească cu grafie latină” să fie înlocuită de „limba română”, proiectul urmând să fie transmis Curţii Constituţionale.
Preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu, anunţă că a fost găsit numărul minim necesar de 34 de semnături pentru iniţierea procedurii de modificare a Constituţiei în ceea ce priveşte limba oficială a Republicii Moldova. În aceste condiţii, parlamentarul a anunţat că proiectul de lege va fi expediat chiar joi Curţii Constituţionale spre avizare, anunţă Deschide.md.
„Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova a iniţiat procedura de modificare a articolului Constituţiei şi anume schimbarea sintagmei „limbă moldovenească cu grafie latină” în „limba română”. Am dorit să restabilim un adevăr istoric. Ne bucură faptul că astăzi am reuşit să colectăm numărul necesar de semnături, pentru ca proiectul să fie expediat la Curtea Constituţională. Astăzi, fracţiunea PLDM va expedia la Curtea Constituţională proiectul pentru avizare şi sperăm ca în timpul apropiat vom purcede cu ajutorul tuturor deputaţilor la modificarea acestui articol din Constituţie”, a declarat politicianul în faţa jurnaliştilor.
Tudor Deliu a dat citire listei deputaţilor care au semnat documentul. Este vorba de parlamentarii aleşi în urma alegerilor din 2014 pe listele PLDM şi PL, chiar dacă unii dintre aceştia au aderat în prezent la alte formaţiuni sau rămân deputaţi neafiliaţi.
Pentru modificarea Constituţiei sunt necesare voturile a două treimi din deputaţi, ceea ce înseamnă 68 de voturi.
În urmă cu o lună PLDM a anunţat elaborarea unui proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţie, propunând înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” cu sintagma „limba română”.
În Nota informativă a proiectului se precizează că la baza elaborării documentului s-a aflat Hotărârea Curţii Constituţionale din decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independentă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”.