Antena LIVE

Curs valutar

Iohannis, mesaj privind securitatea europeană: 'O ameninţare este comportamentul ostil dinspre est'

O ameninţare importantă la adresa securităţii europene este "comportamentul ostil" al Federaţiei Ruse, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

De la 19.04.2018, 12:18
WhatsApp
Iohannis, mesaj privind securitatea europeană: 'O ameninţare este comportamentul ostil dinspre est' Hepta.ro

O ameninţare importantă la adresa securităţii europene este "comportamentul ostil" al Federaţiei Ruse, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care nu a nominalizat, însă, Rusia.

"O ameninţare importantă la adresa securităţii europene este reprezentată, evident, de comportamentul ostil care vine dinspre est, ca să nu fiu prea concret", a afirmat şeful statului, precizând că în aceste condiţii obiectivul major al României este de a-şi consolida securitatea prin eforturi la nivel naţional şi valorificând cât mai bine parteneriatele strategice dezvoltate de-a lungul timpului, în mod special Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum şi rolul în NATO şi în Uniunea Europeană.

Declaraţiile au fost făcute la seminarul cu tema "Redefinirea contextului de securitate în Europa de Sud-Est – o abordare de la Bucureşti".

Iohannis a spus că regiunea Mării Negre are o greutate aparte în ecuaţia de securitate la nivel internaţional, fiind la intersecţia vecinătăţilor Estice şi Sudice ale NATO şi ale UE – cu ameninţările, riscurile şi provocările specifice: conflicte regionale îngheţate sau active, noi ameninţări de natură cibernetică, hibridă şi teroristă, migraţie ilegală, iar "toate acestea trebuie abordate în mod coordonat şi coerent, ceea ce reprezintă în sine deja o provocare".

"În prezent, o ameninţare importantă la adresa securităţii europene este reprezentată, evident, de comportamentul ostil care vine dinspre est, ca să nu fiu prea concret. Pe fondul acestor evoluţii, obiectivul major al României este de a-şi consolida securitatea prin eforturi la nivel naţional şi valorificând cât mai bine parteneriatele strategice dezvoltate de-a lungul timpului, în mod special Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii - cel mai important parteneriat strategic al ţării noastre - precum şi rolul nostru în NATO, dar şi în cadrul Uniunii Europene", a declarat preşedintele.

Potrivit acestuia, în viziunea României există trei linii de acţiune esenţiale care trebuie avute în vedere în perioada imediat următoare -  întărirea solidarităţii în interiorul NATO, dezvoltarea parteneriatului între NATO şi Uniunea Europeană şi asigurarea unităţii, coerenţei şi consolidării măsurilor aliate pe Flancul Estic, în cadrul posturii de descurajare şi apărare a NATO.

Iohannis a arătat că solidaritatea în interiorul NATO include consolidarea relaţiei transatlantice, care este garanţia funcţionării optime a Alianţei şi a apărării colective definite de articolul V al Tratatului de la Washington. Din acest motiv, România încurajează activităţile desfăşurate de militarii americani pe teritoriul ţării noastre, în cadru aliat sau bilateral, şi creşterea prezenţei militarilor şi echipamentului militar american în România.

În ceea ce priveşte dezvoltarea parteneriatului între NATO şi Uniunea Europeană, Iohannis a spus că România sprijină acest parteneriat în arii de interes comun precum mobilitatea forţelor sau apărarea cibernetică,  iar cooperarea NATO - Uniunea Europeană va aduce plus-valoare securităţii europene şi euro-atlantice şi va genera eficienţă instituţională.

"Nu în ultimul rând, ajungând la cea de a treia linie majoră de acţiune, este esenţială asigurarea unităţii, coerenţei şi consolidării măsurilor aliate pe Flancul Estic, în cadrul posturii de descurajare şi apărare a NATO. În acest sens, creşterea mobilităţii forţelor şi asigurarea forţelor de întărire sunt esenţiale pentru sporirea eficienţei aliate. Suntem în plin proces de implementare a prezenţei înaintate (Forward Presence) a NATO în România şi în regiunea Mării Negre, dar aceasta nu şi-a atins deplinul potenţial şi evaluez că trebuie să îi conferim o şi mai bună capacitate de reacţie şi de mobilitate. Într-adevăr, avem nevoie de un Flanc Estic mai bine apărat, inclusiv printr-o prezenţă înaintată unitară, bazată pe o abordare integrată de la nord la sud, de la Marea Baltică la Marea Neagră. Aceste linii de acţiune se reflectă în priorităţile pe care România le urmăreşte la Summitul Aliat din iulie", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că, având în vedere climatul de securitate actual, NATO trebuie să continue întărirea posturii de apărare şi descurajare şi să consolideze dimensiunea apărării colective faţă de riscurile, ameninţările şi provocările dinspre Est.

"România este, totodată, conştientă de faptul că securitatea euro-atlantică este legată intrinsec de stabilitatea statelor de la graniţele acesteia. De aceea, Alianţa trebuie să crească contribuţia pe dimensiunea proiectării stabilităţii şi a creşterii rezilienţei partenerilor săi. Sunt necesare, astfel, rezultate tangibile în vecinătatea strategică, atât în Est, zonă de interes specific ce trebuie să rămână prioritară pe agenda NATO, cât şi în Sud, inclusiv sub aspectul combaterii terorismului", a mai spus şeful statului.

El a subliniat că România va continua să îşi respecte angajamentele privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare şi că anul trecut a înregistrat un progres important în acest domeniu, investind în propria securitate şi, implicit, în securitatea Alianţei. Astfel, peste 33% din bugetul apărării a fost alocat, anul trecut, pentru achiziţii de echipamente majore şi dezvoltarea de capabilităţi, procent semnificativ mai mare decât procentul de 20% recomandat de NATO. La acestea se adaugă şi contribuţia naţională consistentă la operaţiunile şi misiunile NATO.

"Suntem pe deplin conştienţi că, în condiţiile mediului de securitate actual, apărarea începe cu teritoriul naţional. Ne bazăm pe sprijinul Aliaţilor, dar, în acelaşi timp, continuăm eforturile naţionale în acest domeniu. Aşadar, România va continua să îşi asume, în mod credibil şi predictibil, rolul de furnizor de securitate şi stabilitate în regiune", a adăugat Klaus Iohannis.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
V-aţi încuraja copiii să lucreze încă din facultate?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024