Klaus Iohannis: "Trebuie să renunţăm la populism şi electoralism"
După două runde de consultări cu partidele politice, preşedintele Klaus Iohannis a mers astăzi în Parlament pentru a se adresa Plenului reunit al celor două Camere.
De Redactia Observator la 09.02.2015, 16:57După două runde de consultări cu partidele politice, preşedintele Klaus Iohannis a mers astăzi în Parlament pentru a se adresa Plenului reunit al celor două Camere
Este primul discurs pe care Klaus Iohannis îl ţine în faţa Parlamentului după preluarea mandatului de preşedinte al României
Cele mai importante declaraţii ale preşedintelui:
Îmi doresc un Parlament puternic! Pentru că un Parlament slab înseamnă o verigă slabă în construcţia democratică. Un Parlament lipsit de credibilitate îndepărtează cetăţenii de politică, lasă loc îndoielii, resemnării sau cinismului. Parteneriatul preşedintelui cu Parlamentul răspunde nevoii de a reda încrederea în această instituţie, dar este important ca şi acţiunile dvs deopotrivă să fie în acelaşi sens. Un Parlament ferm, corect, responsabil în actul de legiferare şi transparent în conduită va fi, cu siguranţă, privit altfel de cetăţeni.
Pentru o transformare profundă de sistem va trebui să renunţăm la câteva practici: să renunţăm la populism şi electoralism. Ce înţeleg prin populism? Să propui măsuri care afectează arhitectura statului fără argumente, doar pentru a atrage voturi. Electoralism? Să gândeşti măsuri şi sisteme de vot de natură să maximizeze câştigul unui partid sau al altuia la un moment dat. TRebuie să avem tăria să recunoaştem că din cauza populismului suntem astăzi aici. Nu în sens devină, ci de responsabilizare. Acum, când avem şansa de a îndrepta lucrurile.
Noi trebuie să reflectăm la rece dacă alegerea dintr-un singur scrutin al şefilor de CJ a fost oportună sau nu. Dacă a adus administraţia mai aproape de cetăţean sau nu. Să reflectăm, cu sinceritate, asupra consencinţelor votului pe listă sau uninominal. Cum facem ca cetăţenii să fie mai bine reprezentaţi, să creştem calitatea actului politic. Dacă pornim de la aceste deziderate, vom putea oferi mai repede şi mai temeinic răspunsuri.
Suntem cu toţii de acord că actualul sistem a generat un for legislativ supradimensionat şi ne dorim un Parlament mai mic, nu pentru că democraţia este prea costisitoare, nu pentru că un întreg corp legiuitor trebuie blamat, ci pentru că avem nevoie de un Parlament mai eficient şi mai reprezentativ.
O altă practică la care va trebui să renunţăm este cea a schimbărilor de faţadă, care acoperă starea de fapt. S-au mai făcut cosmetizări pentru ochiul publicului, dar care nu au dus la transformări reale Dacă avem tăria să recunoaştem şi acest lucru, vom face un alt pas înainte. Mai devreme sau mai târziu, cei care practică aşa ceva decontează politic, la vot. Pentru că oamenii observă şi înţeleg. Să nu subestimăm maturitatea alegătorilor.
O nouă lege a partidelor politice trebuie să conducă la o nouă transparenţă, dar şi la dispariţia unor fenomene precum mita electorală sau turismul electoral. Campaniile electorale nu sunt concursuri de dat găleţi şi nici festivaluri de resurse nelimitate, despre a căror proveninenţă toată lumea se întreabă, dar nimeni nu răspunde. Am văzut că la aceste capitole aveţi deja propuneri care să facă legislaţia mai clară, mai transparentă, mai riguroasă.
În urma consultărilor cu partidelor politice, am convenit un calendar. Până la finele acestei sesiuni să avem un nou pachet de legi privind alegerilee parlamentare, legea partidelor. Mă aştept ca acest calendar să fie respectat.
Schimbarea de legislaţie nu va fi suficientă singură. Trebuie o schimbare de mentalitate şi atitudine. Un rol aparte revine dvs, membrilor din partidele politice.