Legea mirosurilor, pe ultima sută de metri. Mai mulţi parlamentari cer pedepse usturătoare
Se pregăteşte o legea mirosurilor în România. Mai mulţi parlamentari cer pedepse usturătoare pentru marii poluatori, în cazul în care nu vor avea grijă de calitatea aerului. În ţara noastră, într-un singur oraş - la Ploieşti - mor în fiecare an 25 de mii de oameni, din cauza poluării.
De Redactia Observator la 04.06.2018, 23:19Se pregăteşte o legea mirosurilor în România. Mai mulţi parlamentari cer pedepse usturătoare pentru marii poluatori, în cazul în care nu vor avea grijă de calitatea aerului. În ţara noastră, într-un singur oraş - la Ploieşti - mor în fiecare an 25 de mii de oameni, din cauza poluării, spun iniţiatorii proiectului.
La marginea oraşului Ploieşti, deasupra rafinăriilor se ridică fumul gros. Substanţele toxice se răspândesc în aerul pe care îl respiră cei peste 200 de mii de locuitori.
Uneori, mirosul este insuportabil, iar oamenii se tem pentru sănătatea lor.
În urma controalelor făcute de autorităţi, la una dintre rafinăriile din Ploieşti, s-au constatat depăşiri ale valorilor agenţilor poluanţi.
Totuşi, marii agenţi economici care produc poluarea şi miroul greu sunt şi cei care creează locuri de muncă şi contribuie semnifictiv la PIB-ul Romaniei. Aşa că ministrul Mediului le cere ca până la finalul anului să îşi revizuiască autorizaţiile integrate de mediu. Studiile din ultima perioadă arată că numărul locuitorilor din Ploieşti care au fost diagnosticaţi cu boli ale aparatului respirator sau digestiv este în creştere de la un an la altul. Aşa că un grup de parlametari vrea o lege fermă pentru reducerea poluării.
GRAŢIELA GAVRILESCU, ministrul Mediului:
Există deja depusă o iniţiativă legislativă în Parlament privind monitorizarea pe mirosuri. Eu sper să fie votată în această sesiune, deci în săptămânile următoare
Proiectul de lege prevede o monitorizare atentă a calităţii aerului. Periodic ar trebui făcute măsurători iar atunci când valorile emisiilor sunt depăşite, amenzile să fie usturătoare. Există însă o singură problemă.
SEVER MUREŞAN, inspector şef Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului:
Deocamdată nu sunt aparate care determină mirosul. Nu există limite pentru miros nicăieri în legislaţia din România.
Până la noua legislaţie, cei care trăiesc lângă gropile de gunoi suportă tot mai greu mirosul. În judeţul Bistriţa Năsăud, la mai puţin de un kilometru de casele din satul Tărpiu, tronează un munte de deşeuri.
În urmă cu o lună, localnicii au organizat un protest de ampoloare. Au rămas cu promisiunile că situaţia se va remedia şi că deşeurile vor fi sortate. În doar 5 minute, reporterii Observator au surprins trei maşini de gunoi care s-au dus direct la rampă, fără să mai treacă pe la sortare.