Antena LIVE

Curs valutar

Marcel Ciolacu: Acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici. Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, în plenul comun al Parlamentului, că acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici iar sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum, el subliniind că funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei şi raiul oricărui angajat din România îl reprezintă ”multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu”.

De la 23.12.2024, 18:14
WhatsApp
Marcel Ciolacu: Acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici. Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară

Marcel Ciolacu a declarat în plenul comun că el a înţeles votul de protest al românilor.

”Nu cred că este un vot generat de sărăcie, aşa cum s-a spus. Şi am văzut reputaţi analişti care au pus degetul pe rană: România nu mai este o ţară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate, într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care creşte constant", a declarat Ciolacu. Premierul a citat dintr-o analiză care i-a atras atenţia pentru că surprinde exact esenţa problemei:

”În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (şi din ce în ce mai minoritară) cu putere economică şi cu prestigiu social, şi o categorie majoritară (şi din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puţin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când eşti sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai eşti sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu! Iar concluzia este că, în România, prestigiul social – cu toate beneficiile care decurg din el – aparţine exclusiv clasei educate.”

Prioritatea Guvernului, refacerea economică 

Marcel Ciolacu a continuat: ”Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Şi sunt primul care îşi cere iertare românilor pentru asta! Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaştere socială”.

Premierul a arătat că, de aceea, pe termen mediu, prioritatea acestui Guvern este să refacă structura economică şi socială a comunităţii şi să pună la baza acestui proces respectul pentru munca fiecăruia şi, mai ales, pentru modul în care este cheltuit banul public.

”Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean. Şi voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistraţii. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor”, a arătat Marcel Ciolacu.

El a mai anunţat că ”acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de aşa ceva şi de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primeşte nu ştiu cine în plus la salariu, ci de cât câştigi în funcţie de cât munceşti. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar”.

”Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii de la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect”, a subliniat Ciolacu.

Funcţionarul public a devenit cornul abundenţei

Premierul desemnat a arătat că trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcţionarului public.

”În prezent, funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei. Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Şi cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajaţii la stat. După 35 de ani de la Revoluţie, percepţia publică şi, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituţie. Fix ca în comunism”, a spus Ciolacu.

Premierul desemnat a mai arătat că trebuie să stopăm această situaţie.

”Vă propun să facem asta prin a renunţa să facem angajări la nivelul fiecărei instituţii, ci să organizăm o selecţie a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naţionale la rezidenţiat, în funcţie de specific. Putem face această mare selecţie naţională la nivelul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD”, a completat premierul Marcel Ciolacu.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

marcel ciolacu vot de investire
Întrebarea zilei
Folosiţi Inteligenţa Artificială ca să creaţi urări de sărbătoare pentru prieteni?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în aluatul pentru cozonac dacă vrei să rămână fraged și pufos....
Fanatik.ro
Publicat 22.12.2024
Cât de multe proteine ne trebuie de fapt
spotmedia.ro
Publicat 21.12.2024
Ce fac pentru creierul tău doar 30 de minute de mișcare pe zi
spotmedia.ro
Publicat 18.12.2024
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine,...
Gandul
Publicat 22.12.2024
Portretul lui Crin Antonescu, de la profesor într-un sat izolat din Vaslui la...
Adevărul
Publicat 23.12.2024
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu...
A1
Publicat 23.12.2024
Horoscopul zilei de 24 decembrie 2024. Racii petrec timp cu cei dragi. Află ce se...
CaTine
Publicat 23.12.2024
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului...
spynews.ro
Publicat 23.12.2024
Gigi Becali, declarații jignitoare la adresa lui Crin Antonescu: "E băiat bun,...
GSP
Publicat 23.12.2024
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de...
Click.ro
Publicat 23.12.2024
Singurele 3 joburi care nu vor fi afectate de AI, potrivit lui Bill Gates. De ce...
Useit
Publicat 23.12.2024
Secretul pe care nu multe gospodine îl știu. Când se adaugă usturoiul în...
Redacţia.ro
Publicat 23.12.2024
Cristian Tudor Popescu, mesaj ironic după ultimele decizii politice: „Un pustiu...
libertatea.ro
Publicat 23.12.2024
Lizzo a mărturisit că are o „relație foarte toxică cu internetul”....
ZU
Publicat 23.12.2024
File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos
Hello taste
Publicat 23.12.2024
Alimente bogate în vitamina C pentru întărirea imunității în lunile de iarnă
Deparinti
Publicat 23.12.2024
Motivul real pentru care USR nu a rămas în Guvern. Ghinea: "Este ca...
ziare.com
Publicat 23.12.2024
Burak Berkay Akgül vorbește despre scenele de dragoste alături de Meryem...
Happy
Publicat 23.12.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
În ce măsură este reumatismul cauzat de frig. Medicul explică ce-i poate...
Medicool
Publicat 23.12.2024