Marcel Ciolacu îî cere lui Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, adoptată de Rada Supremă
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, îi solicită președintelui Ucrainei Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei și care afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă.
De Redactia Observator la 23.12.2022, 14:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Liderul PSD îi solicită lui Volodimir Zelenski să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei și care afectează dreptul copiilor români din această țară de a învăța în limba maternă.
„În discursul susținut în aprilie în Parlamentul României, domnul președinte Volodimir Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina și că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România. Îi solicit așadar domnului președinte Zelenski să intervină pentru a revizui forma în care a fost adoptată Legea minorităților naționale, înainte ca aceasta să producă efecte legale, în detrimentul comunități românești și al altor minorități naționale din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu: România poate fi un partener de nădejde în situații critice
Totodată, președintele PSD a amintit că România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanșarea invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne. „Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde în situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care eu personal mă pronunț în favoarea integrării Ucrainei în comunitatea europeană este că astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară”, a precizat președintele PSD.
Liderul social-democrat subliniază că în noua Lege a minorităților naționale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate. În același timp legea conține mai multe prevederi neclare sau chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților. "România este un exemplu în protejarea minorităților și ne așteptăm ca partenerii și vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție și protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii!", se mai arată în comunicatul PSD.
MAE, despre adoptarea de către Parlamentul Ucrainei, a Legii privind minorităţile naţionale din Ucraina: "E regretabil"
Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie 2022, a Legii nr. 8224 privind minoritățile naționale din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ privind protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Astfel, MAE a solicitat autorităţilor ucrainene să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare. Totodată, ministerul precizează că „este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”. „MAE reaminteşte că, în Avizul formulat la 17 iunie a.c. privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a indicat, între paşii care trebuie îndepliniţi, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, şi adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente”, arată comunicatul de presă al MAE.