Ministrul Finanţelor, ANUNŢ despre implementarea IMPOZITULUI PE GOSPODĂRIE! Când se va da startul
Implementarea noului impozit pe venitul global se va desfăşura în două sau trei etape, prima etapă urmând să înceapă de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care rolul consultanţilor fiscali ar putea fi luat de un sistem informatic, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă, informează News.ro
De Redactia Observator la 06.06.2017, 17:54Implementarea noului impozit pe venitul global se va desfăşura în două sau trei etape, prima etapă urmând să înceapă de la 1 ianuarie 2018, în condiţiile în care rolul consultanţilor fiscali ar putea fi luat de un sistem informatic, a declarat, marţi, ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul unei conferinţe de presă, informează News.ro
La finalul lunii mai, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la România TV, referitor la impozitul pe venitul global, că Guvernul s-ar putea să ia decizia să nu mai folosească consultanţi fiscali şi să amâne cu un an introducerea deducerilor pe bază de chitanţe, perioadă în care să se informatizeze administraţia.
Ştefan a anunţat marţi că prima etapă va începe de la 1 ianuarie 2018. ”Vor fi două sau trei etape de implementare a acestui sistem. Cu siguranţă, prima etapă va fi de la 1 ianuarie 2018”, a afirmat Ştefan.
El a subliniat că se va trece la globalizarea în 2019 a veniturilor, dar fără a se elimina reţinerea la sursă a celor de natură salarială.
În plus, o aplicaţie informatică ar putea înlocui consultanţii fiscali în cazul aplicării impozitului pe venitul global, dacă statul ar reuşi să integreze resursele informatice care se regăsesc astăzi în diverse instituţii, în condiţiile în care există constrângeri în ceea ce priveşte sistemul informatic al Fiscului de a implementa rapid un astfel de sistem.
”Ceea ce ar fi trebuit să facă aceşti consultanţii fiscali, se poate rezolva folosind resursele informatice care se regăsesc astăzi în diverse instituţii ale statului, în administraţia centrală sau locală, dacă suntem în stare să le integrăm într-o aplicaţie informatică. Dacă reuşim, vom avea tot ceea ce ar fi trebuit să conţină declaraţiile fiscale (...). Cred că este o soluţie mai ieftină, mai bună, mai modernă”, a afirmat Ştefan.
El consideră că, atunci când se va implementa acest sistem, fiecare cetăţean va avea la dispoziţie un mecanism online pentru plata impozitelor şi taxelor.
Angela Roşca, membru al organizaţiei Romanian Business Leaders (RBL) care face parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), a declarat, la finalul lunii mai, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii că există riscul unei creşteri a taxelor în următorii doi ani, în condiţiile în care noul sistem global de impozitare propus de PSD va afecta puternic încasările la buget în 2018.
În plus, suma anunţată ca posibilă pentru plata unui consultant fiscal, de 8.000-10.000 de lei pe lună, este nerealistă şi este greu de înţeles mecanismul prin care s-ar putea acorda această sumă de la buget pentru o persoană care acordă asistenţă, a declarat, tot în luna mai, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali (CCF), Dan Manolescu.
Sursă: News.ro