Antena LIVE

Curs valutar

Monica Macovei: "Tudorel Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals"

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr ar trebui întreruptă, iar ministrul Justiției Tudorel Toader anchetat pentru un posibil fals, susține europarlamentarul Moniva Macovei, într-un comunicat de presă.

De la 01.11.2018, 16:26
WhatsApp
Monica Macovei Hepta

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr ar trebui întreruptă, iar ministrul Justiției Tudorel Toader anchetat pentru un posibil fals, susține europarlamentarul Moniva Macovei, într-un comunicat de presă.

Monica Macovei susţine că procedura de revocare a procurorului general ar trebui întreruptă, "iar Toader să retragă raportul de evaluare, pentru că a manipulat opinia publică. Toader ar trebui anchetat pentru un posibil fals".

"Toader a creat şi a menţinut cu rea-credinţă, timp de o săptămână, o situaţie de confuzie, păcălind opinia publică atunci când, la raportul de evaluare a procurorului general, s-a referit la o odonanţă de clasare semnată de «procurorul Lazăr». Minciuna a fost descoperită: ordonanţa de clasare era semnată de procurorul Cristian Lazăr, nu de procurorul general Augustin Lazăr. A apelat Toader la un fals pentru a-şi crea un motiv pentru revocarea procurorului general? Acest aspect trebuie anchetat penal de îndată" - Monica Macovei

Potrivit lui Macovei, ministrul Toader "a menţinut conştient ambiguitatea, a lansat teme false de dezbatere, toate bazate pe un posibil fals comis chiar de el".

"O confuzie de nume nu este nici credibilă, şi nici acceptabilă la un ministru, Toader trebuia să ştie numele acelui procuror care a emis rezoluţia de clasare în dosarul Iohannis şi că nu este actualul procuror general. Este inacceptabil ca Romania să aibă un ministru al Justiţiei care face orice, imoral sau ilegal, pentru a îndeplini ordinele grupului de crimă organizată care conduce ţara şi care, evident, vrea să scape de un procuror general independent. Cariera unui magistrat nu poate fi decisă prin exprimări echivoce şi insinuări bazate pe un fals. De aceea, raportul de evaluare şi propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr trebuie retrase, fiind cel puţin ilegale" 

Ministerul Justiţiei a publicat, miercuri seară, precizări privind numirea în funcţia de procuror general a lui Augustin Lazăr, fiind identificate "probleme" în procedura de numire. Astfel, se arată că în dosarul de numire de la Ministerul Justiţiei s-a identificat o ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului municipiului Sibiu de la acea dată, Klaus Iohannis. MJ anunţa că trimite CSM o copie integrală a dosarului aflat la minister şi solicita CSM "să confirme sau să infirme cu date si fapte aspectele identificate în evaluarea documentelor din copia după dosarul care a stat la baza numirii domnului Augustin Lazăr".

Răspunsul procurorului general Augustin Lazăr

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, după ce Ministerul Justiţiei a făcut precizări referitoare la numirea sa, că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este "un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului". Lazăr a explicat modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis.

El a afirmat că ministrul Justiţiei exploatează o eroare de grefă survenită în martie 2016, făcută cu ocazia selectării lucrărilor necesare pentru procedura de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanţa emisă de procurorul şef adjunct de secţie Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această ordonanţă de disjungere cu privire la alte persoane a ajuns prin declinarea competenţei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dosar pe care l-am repartizat, spre soluţionare, unui procuror. Copiile mai multor lucrări au fost introduse într-un plic şi depuse împreună cu proiectul de management la Ministerul Justiţiei, unde eroarea a fost observată şi înlăturată. Proiectul a fost publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii în perioada 4 – 21 aprilie 2016, fiind pus în dezbatere publică, perioadă în care s-au efectuat verificări asupra candidatului, aşa cum s-a dispus prin Hotărârea Secţiei pentru Procurori nr. 235 din 4 aprilie 2016", a arătat el.

Replica ministrului Justiției, Tudorel Toader

În replică, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că nu este vorba de nicio eroare referitoare la "ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr". "Simple precizări ! Nu a fost şi nu este nici o eroare referitoare la ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr. Întrebarea mea era următoarea - cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar. În sfârşit aflăm şi «justificarea» - a greşit grefiera care a multiplicat lucrările acestuia", a scris Tudorel Toader pe Facebook, miercuri seara.

sursa: news.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

monica macovei tudorel toader augustin lazar fals
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025