A căzut Guvernul. Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată de Parlament
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată astăzi de plenul reunit al Parlamentului, cu 238 de voturi pentru. Premierul Dăncilă a declarat înainte de sedinţă că moţiunea nu va trece.
De Redactia Observator la 10.10.2019, 14:34Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost adoptată astăzi de plenul reunit al Parlamentului, cu 238 de voturi pentru. Premierul Dăncilă a declarat înainte de sedinţă că moţiunea nu va trece.
Au început dezbaterile pe moţiunea de cenzură - live video
Iată principalele momente ale zilei:
Ora 14.10: Votul pentru moţiunea de cenzură s-a încheiat, cu 245 de voturi. Urmează numărătoarea voturilor.
Ora 13.00: Premierul Dăncilă urmăreşte votul stând în picioare, lângă urnele de vot, la fel şi ceilalţi miniştri.
Ora 13.00: A început votul moţiunii de cenzură.
Ora 12.40: Se pregăteşte votul pentru moţiunea de cenzură.
Ora 12.30: Dezbaterile asupra moţiunii de cenzură au luat sfârşit, urmează votul.
Ora 11.40: Dan Barna a anunţat că Alianţa USR-PLUS este pregătită să-şi asume guvernarea.
Ora 11.35: Raluca Turcan precizează că Viorica Dăncilă nu mai este premierul României, ci o "persoană particulară, care ocupă abuziv înalta demnitate de la Palatul Victoria".
Ora 11.33: Victor Ponta a declarat că moţiunea trebuie votată, pentru ca guvernul Dăncilă să plece. De asemenea, Ponta a declarat că doreşte să schimbe actualul Guvern cu "unul foarte bun, cum a fost Năstase sau Ponta".
Ora 11.05: Senatorul PSD, Titus Corlăţean, precizează că este cea mai slabă moţiune pe care am citit-o în această perioadă şi "aduce a cântec de jale de la 1800".
Ora 11.00: Gabi Petrea, şeful Tineretului PSD, a anunţat că votează moţiunea.
Ora 10.36: Viorica Dăncilă: "Iată-ne din nou în Parlament. Văd aceeaşi oameni amatori şi iresponsabili. Am crezut că aţi înţeles că nu puteţi veni în PArlament cu temele nefăcute. E obligatoriu să veniţi cu un program de guvernare, dacă vreţi să reconstruiţi România. N-aţi înţeles nimic".
Ora 10.20: A început şedinţa, moţiunea de cenzură este citită de Cristian Seidler.
Ora 10.00: Eugen Tomac, liderul PMP, spune că toți parlamentarii formațiunii sale vor vota la vedere, împotriva Guvernului Dăncilă.
Ora 09.58: În fața parlamentului e organizat și un protest anti-PSD, în ziua moțiunii. Deocamdată, aproximativ 15 persoane sunt prezente.
Ora 09:55: Moțiunea de cenzură va fi citită de deputatul Cristian Seidler, de la USR.
Ora 09:50: Ședința grupul PSD s-a încheiat. La ieșire din sala, Florin Iordache s-a arătat sigur de victorie. ”Nu trece moțiunea! Nu contează dacă avem trădători!”, a spus Iordache.
Ora 09.45: Ludovic Orban spune că moțiunea va trece. ”Astăzi, peste 233 de parlamentari vor vota moțiunea”, a declarat șeful PNL.
Ora 09.42: La ședința PSD sunt aplauze după ce Marcel Ciolacu a strigat: ”Pe ei, pe mama lor!”
Ora 09.40: 19 parlamentari ai lui Călin Popescu Tăriceanu, din ALDE, se reunesc în ședința de grup. Lipsește Dumitru Lovin, care ar avea astăzi o înmormântare.
Ora 09.30: Ludovic Orban spune în ședința PNL că, din cei 237 de semnatari, lipsesc 3, iar alți 3 sunt nesiguri. Șeful liberalilor spune însă că mai contează în schimb pe alte 10 voturi care nu au semnat moțiunea, dar care o vor vota. Este vorba despre parlamentari PSD, ex-ALDE, plus de la minorități.
Ora 09.25: Emanuel Savin, fost senator PSD, nu mai votează moțiunea. El a spus că astăzi nici măcar nu va mai veni în Parlament.
Ora 09.20: La grupul PNL, în Parlament, se aud aplauze. Ioan Andrei Alexandru, fost parlamentar PSD apropiat lui Liviu Dragnea, din Giurgiu, a trecut în tabăra liberalilor.
Ora 08.50: Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament. ”Nu am emoții. Moțiunea nu va trece”, a spus premierul.
Ora 08.20: Eugen Teodorovici a transmis un mesaj pe Facebook în ziua moțiunii: "PSD rămâne singurul partid serios, stabil și sigur, singurul partid ancorat în realitățile noastre sociale și economice".
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă este votată joi de plenul reunit al Parlamentului. Senatorii și deputații urmează să decidă soarta executivului condus de Viorica Dăncilă. Pentru a fi adoptată moțiunea, este nevoie de o majoritate de 233 de voturi. Demiterea Guvernului actual va însemna, de asemenea, și înlăturarea PSD de la putere, după 3 ani.
Ce se întâmplă astăzi
Ziua începe cu dezbaterea moțiunii de cenzură, care este programată de la ora 10.00. Vor lua cuvântul parlamentari atât ai puterii, cât și ai opoziției.
Votul e așteptat să înceapă în jurul orei 13.00. Va fi un vot secret, cu bile albe și negre, care vor fi depuse în două urne, de asemenea, albă și neagră. Rezultatul votului ar putea fi anunțat în jurul orei 15.00.
Situația în parlament înainte de moțiune
Moțiunea de cenzură a fost depusă cu 237 de semnături de către opoziție, fapt ce arăta că are șanse foarte mari de a fi aprobată. Însă politica românească e plină de surprize. În ultimele zile s-au purtat negocieri și de o parte, și de alta, fiecare tabără încercând să își atragă de partea lor voturi de la rivalii politici. Așa că, foarte probabil, calculele de pe hârtie s-ar putea să fie diferite cu rezultatul din urnă.
Opoziția continuă să susțină că are majoritate, iar PSD spune, de cealaltă parte, că moțiunea va pica. Iată cum arăta oficial, marți, situația politică în Parlament:
PSD - 203
PNL - 95
USR - 40
PRO ROMANIA+ALDE - 49
UDMR - 30
PMP - 17
MINORITATI - 17
NEAFILIATI - 13
TOTAL 465
Dacă moțiunea de cenzură e adoptată, Guvernul Dăncilă va rămâne doar interimar, cu atribuții restrânse, până la instalarea unui nou executiv, care va fi stabilit prin noi negocieri politice pentru formarea unei majorități parlamentare, iar, după ajungerea la un acord, Președintele va nominaliza un Prim-Ministru.
Aprofundează subiectul: Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Tot ce trebuie să știi
Observator - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰
Stiri Sportive Citește și