Moţiunea de cenzură depusă împotriva guvernului Dăncilă, votată pe 10 octombrie în Parlament
Puterea a pierdut majoritatea în Parlament. Este concluzia pe care o trage chiar un lider PSD, după ce Opoziţia a reuşit să amâne votul pe moţiunea de cenzură. Ar fi trebuit citită astăzi şi votată sâmbătă, ceea ce îi nemulţumea pe parlamentarii care îşi doresc să dărâme Guvernul.
De Redactia Observator la 02.10.2019, 20:14Puterea a pierdut majoritatea în Parlament. Este concluzia pe care o trage chiar un lider PSD, după ce Opoziţia a reuşit să amâne votul pe moţiunea de cenzură. Ar fi trebuit citită astăzi şi votată sâmbătă, ceea ce îi nemulţumea pe parlamentarii care îşi doresc să dărâme Guvernul. Decizia a venit după o zi întreagă de negocieri politice. Până la urmă, soarta Executivului va fi stabilită joia viitoare.
Florin Iordache anunţă că "au fost 181 de voturi pentru, 194 împotrivă, o abţinere, trei colegi nu şi-au exprimat votul. Programul şi ordinea de zi propuse de Birourile Permanente au fost respinse".
Este deznodământul unei zile întregi de lupte politice. Opoziţia a avut mai multe voturi şi a răsturnat, pentru moment, puterea în Parlament. A reuşit să amâne pentru mâine citirea moţiunii de cenzură.
Marius Paşcan, deputat PMP: Vă cerem să nu ne impuneţi dictatorial o zi în care vreţi dumneavoastră să dezbatem moţiunea noastră. Lăsaţi-ne să o votăm atunci când dorim noi
Stelian Ion, deputat USR: Noi vă solicităm să supuneţi la vot această modificare a programului de lucru. Plenul este cel care aprobă acest program de lucru. Plenul este suveran
Ziua începuse cu o victorie pentru PSD. În ciuda boicotului Opoziţiei, social-democraţii au reuşit să treacă prin Biroul Permanent programul pentru citirea şi votarea moţiunii de cenzură.
Lectura ar fi urmat să aibă loc astăzi, iar votul sâmbătă. Doar că, după ore de negocieri, în Plenul reunit, Opoziţia a reuşit o lovitură de teatru.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: Matematic, s-a pierdut majoritatea, după cum bine ştiţi. Nu s-a aprobat ordinea de zi de astăzi
Mihai Fifor, senator PSD: Am înţeles că, sâmbăta, PNL nu lucrază. Ştiam şi lucrul acesta. Văd că nici Pro România nu doreşte să lucreze sâmbăta. Noi doream să închidem săptămâna aceasta această problemă
Pentru ca Guvernul să fie demis este nevoie de minimum 233 de voturi pentru moţiunea de cenzură. Opoziţia mizează acum pe cel puţin 237 de voturi pentru că atâţia senatori şi deputaţi au semnat textul acestei moţiuni de cenzură.
Însă, toate grupurile parlamentare din Opoziţie totalizează 247 de parlamentari. Asta în timp ce Partidul Social Democrat împreună cu cei care îl susţin au 217 senatori şi deputaţi.
Situaţia se poate schimba pe măsură ce jocurile politice continuă. Soarta Guvernului va fi stabilită joi, când se va da votul.
Victor Ponta, preşedinte Pro România: După cum aţi văzut, încă trei deputaţi de la PSD s-au alăturat grupului PRO România, evident că mai discut cu mulţi alţi colegi, foşti colegi de la PSD şi vor veni alături de noi până joi
Reprezentanţii puterii sunt convinşi că vor obţine o victorie. În schimb, preşedintele Iohannis numără zilele actualului Executiv.
Klaus Iohannis, preşedintele României: Consider că sprijinirea sectorului digital ar trebui să se afle cu titlul de prioritate zero pe agenda oricărui Guvern care sper că va veni după săptămâna viitoare
Florin Iordache, membru PSD: Pentru noi este o urgenţă să arătăm că aceşti 237 care au semnat, nu vor vota. Noi spunem foarte clar că această moţiune de cenzură nu are nici substanţă şi nu poate convinge, deci nu va putea fi adoptată
Viorica Dăncilă, premierul României: Aşa cum am mai spus, această moţiune nu are şanse să treacă, iar Guvernul îşi va continua activitatea
26 de parlamentari PSD au lipsit de la vot, astăzi. Ca o ironie, ministrul Finanţelor nu a putut susţine propriul partid din neglijenţă. A pierdut cartela de vot. Guvernul a câştigat însă o bătălie la Curtea Constituţională.
Judecătorii au motivat astăzi decizia prin care îl obligă pe Klaus Iohannis să vacanteze mai multe posturi de miniştri, aşa cum ceruse Viorica Dîncilă. În acest moment, din Executiv lipsesc cinci miniştri.