Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, citită în Parlament
Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, iniţiată de USR şi PNL, a fost citită marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Opoziţia îi cere demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”.
De Redactia Observator la 30.10.2018, 18:22Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, iniţiată de USR şi PNL, a fost citită marţi în plenul Camerei Deputaţilor. Opoziţia îi cere demisia ministrului, caracterizându-l drept „un ministru de nota 4”.
Înaintea moţiunii, ministrul Justiţiei a declarat, comentând titlul acesteia, că probabil semnatarii sunt adepţii sistemului sovietic, cu note de la 1 la 5.
„Spuneaţi că vine pentru fiecare o vreme a evaluării pentru fiecare. A venit vremea evaluării dumneavoastră şi am concluzionat că sunteţi un ministru de nota 4”, se arată în textul moţiunii numită „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4”, citit de deputatul USR, Stelian Ion.
Partidele semnatare se întreabă cum ar fi arătat România astăzi dacă în urmă cu o sută de ani, în pragul Marii Uniri, ar fi fost condusă de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Viorica Dăncilă, în locul regelui Ferdinand, reginei Maria sau al lui Ionel Brătianu.
„Nici măcar după un sfert de secol de la recâştigarea libertăţii în 1989, nu reuşim să ne găsim liderii de care să fim mândri, care să ne reprezinte cu cinste în ţară, dar şi în exterior, care să pună mai presus interesul public, în faţa interesului personal”, se arată în textul moţiunii.
„Domnule ministru, dumneavoastră chiar credeţi că imaginea României în lume a fost afectatată de interviurile şi declaraţiile procurorului-şef DNA, ale procurorului general? Nu cumva imaginea ţării a avut de suferit din pricinia armatei de infractori care s-au mobilizat în ultima perioadă pentru a închenunchea justişia, care nu mai are o altă preocurpare decât să scape de dosarele penale, slăbind justiţia şi modifând legistaţia penală”, scriu PNL şi USR.
Deputaţii îl acuză pe ministru că a politizat justiţia, că a contribuit la modificarea legilor justiţiei în sprijinul infractorilor şi în defavoarea victimelor, a afectat, prin afirmaţii sale, imaginea justiţiei din România şi a luat măsuri nedrepte, incorecte şi nocive pentru justiţie, astfel încât magistraţii nemulţumiţi au ieşit în stradă pentru a apăra statul de drept.
„Ocupat fiind cu ocrotirea drepturilor infractorilor, mai ales a politicienilor, nu aveţi timp să vă plecaţi urechea şi la nevoile reale ale magistraţilor. Nu le asiguraţi condiţii decente de muncă. Sunt sufocaţi de dosare la propriu şi la figurat, lucrează în birouri mici, înghesuiţi, în condiţii total improprii. Dacă vor să vă întâlnrească, îi evitaţi, dacă îşi exprimă nemulţumirea public, îi certaţi ca şi cum ar fi subordonaţii sau angajaţii dumneavoastră, spunând că nu e treaba lor să îşi dea cu părerea. După dumneavoastră, magistraţii ar trebui să stea cuminţi, să asiste pasiv la distrugerea justiţiei şi a statului de drept, să nu îi deranjeze câtuşi de puţin pe cei care vor să siluiască justiţia şi să fie mulţumiţi doar pentru că primesc o leagă”, mai scrie în textul moţiunii.
Parlamentarii din opoziţie susţin şi că ministrul Justiţiei s-a poziţionat, prin cererea de revocare a şefei DNA, de partea infractorilor, împotriva justiţiei, afirmând că a reuşit „performanţa negativă de a spulbera mitul profesionalismului”. Ei se întreabă retoric cu ce l-a deranjat procurorul general, Augustin Lazăr, de a cerut revocarea lui, spunând că probabil nu i-a plăcut că l-a contrazis, spunând adevărul despre legile justiţiei şi despre modificările aduse codurilor penale.
PNL şi USR îi cer lui Toader demisia.
„Prin comportamentul dumneavoastră aţi abandonat justiţia ăn mâna infractorilor şi aţi trimis România în trecut, în perioada Năstase-Stănoiu, în care dosarele se rezolvau în şedinţele de partid. Pentru acest motiv ar fi trebuit să vă daţi demult timp demisia. Nu e târziu nici acum! Domnul Nicolicea îşi aşteaptă rândul. Între dumneavoastră şi domnia sa nu ar fi mare diferenţă”, scriu USR şi PNL.