Parlamentul discută, marţi, începerea procedurii de suspendare a preşedintelui Iohannis. Cererea, pe masa CCR
Opoziţia încearcă pentru a treia oară să iniţieze suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Asta după ce Crin Antonescu a anunţat aseară că șeful Statului ar putea demisiona din funcţie în cursul zilei, dupa o discuţie fată în fată cu liderii Coaliţiei. Parlamentul discută, marţi, în plenul comun, de la ora 10.00, cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis, au decis luni Birourile permanente reunite ale celor două Camere.
De Marius Gîrlaşiu la 10.02.2025, 13:53Cea de-a treia cerere de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis s-a aflat, luni, pe agenda Birourilor reunite ale Parlamentului.
Conducerea celor două Camere a decis ca plenul comun să se reunească marţi, de la ora 10.00, pentru propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui României. După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături.
Preşedintele PNL Ilie Bolojan a precizat că marţi, plenul va trimite solicitarea către CCR, conform prevederilor Constituției, iar luni, 17 februarie, va avea loc votul final în plenul reunit.
Ce urmează după validarea BPR
Şedinţa conducerii Parlamentului, în care se va lua în discuţie propunerea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, a început la ora 13.30. Este a treia încercare din partea partidelor din Opoziţie de a demara procedura suspendării şeful statului în Parlament, după ce primele două propuneri au fost respinse din motive tehnice de procedură.
De această dată, partidele din Opoziţie au reuşit să strângă 178 de semnături, cu ajutorul a 26 de senatori şi deputaţi USR. Este foarte probabil ca astăzi, în şedinţa Birourilor Permanente Reunite, procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis să fie validată, potrivit surselor politice.
Ce ar însemna acest lucru? Din acest moment ar începe, în Parlament, procedura de suspendare a şefului statului şi mai departe s-ar urma paşii prevăzuţi în Constituţie. În primul rând, dacă propunerea trece de şedinţa BPR, atunci şefii celor două Camere ar trebui să-l informeze neîntârziat pe Iohannis asupra faptului că s-a demarat în Parlamentul României procedura de suspendare.
Mâine am putea avea un plen reunit al Parlamentului, potrivit surselor Observator, în urma căruia să fie cerut avizul CCR. Constituţia României prevede clar că şeful statului poate fi suspendat din funcţie doar după consultarea Curţii Constituţionale şi doar în cazul în care a săvârşit fapte grave prin care a încălcat Constituţia ţării.
Ce se va întâmpla concret? Parlamentul va cere judecătorilor CCR să dea un aviz în acest sens, iar judecătorii Curţii ar trebui să spună clar în aviz dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Constituţie, dacă Klaus Iohannis a săvârşit fapte grave prin care a încălcat legea fundamentală.
Surse Observator spun că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu va demisiona din funcţie şi se va merge înainte cu procedura suspendării este foarte posibil ca avizul CCR să vină până la finalul acestei săptămâni, iar luni să avem plenul reunit, unde se va da un vot în Parlament.
Pentru suspendarea președintelui sunt necesare cel puțin 233 de voturi, ceea ce înseamnă că mai lipsesc 18 voturi, care ar putea veni din partea PSD, PNL, UDMR sau a grupului minorităților naționale.