PNL atacă la Curtea Constituţională modificarea legii de funcţionare a radioului şi televiziunii publice. Sesizarea va fi discutată pe 12 iulie
Curtea Constituţională a României va discuta pe 12 iulie sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv, au declarat marţi pentru AGERPRES reprezentanţii CCR.
De Redactia Observator la 04.07.2017, 14:47Curtea Constituţională a României va discuta pe 12 iulie sesizarea PNL referitoare la modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv, au declarat marţi pentru AGERPRES reprezentanţii CCR.
PNL a anunţat marţi că a atacat la Curtea Constituţională modificarea legii de funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune.
"Pentru o serie întreagă de argumente constituţionale şi juridice, PNL solicită CCR să declare, în integralitate, neconstituţională această lege care, în opinia PNL, va compromite iremediabil statutul, organizarea şi funcţionarea celor două servicii publice autonome de interes naţional, reglementate şi de Legea fundamentală a României. PNL a arătat, în sesizarea adresată CCR, că Senatul, în calitate de Cameră decizională, a adoptat propunerea legislativă în şedinţa din data de 20 iunie 2017, dar cu un conţinut substanţial modificat faţă de forma dezbătută şi adoptată de prima Cameră sesizată (Camera Deputaţilor), încălcând astfel principiul bicameralismului; pe fond, propunerea legislativă astfel cum a fost adoptată încalcă principii şi drepturi constituţionale şi nu clarifică statutul juridic al SRR şi SRTv ca urmare a schimbării modalităţii de finanţare introduse prin Legea nr. 1 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Liberalii au invocat în sesizarea către CCR că Guvernul a transmis Senatului, în luna martie, punctul său de vedere negativ cu privire la propunerea legislativă, iar Comisia pentru buget de la Senat a emis, de asemenea, un aviz negativ încă din data de 14 iunie 2016.
PNL a subliniat în sesizarea adresată CCR că noua lege anulează practic obligaţia constituţională a statului român de a sprijini întărirea legăturilor cu românii din afara graniţelor sub aspect identitar, etnic, cultural, lingvistic sau religios.
Astfel, prin noua lege, s-a abrogat în integralitate norma (art.42) care prevedea finanţarea producerii şi difuzării emisiunilor radiofonice şi de televiziune adresate străinătăţii, blocând astfel activitatea Radio România Internaţional şi TVR Internaţional, susţine PNL.
Potrivit sursei citate, noua lege exclude de la finanţare achiziţia de licenţe, producţia şi difuzarea evenimentelor de importanţă majoră cu caracter cultural, artistic şi sportiv, interne sau internaţionale (de genul competiţiilor sportive internaţionale, concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale), 'aducând astfel un prejudiciu semnificativ dreptului la informare al cetăţenilor români' şi scoate de sub controlul parlamentar executivul SRR şi al SRTv.