PNL şi USR vor ataca la CCR modificările aduse legii privind organizarea şi funcţionarea CSM
Deputatul PNL Ioan Cupşa şi deputatul USR Stelian Ion au anunţat joi, la finalul dezbaterilor şi votului asupra primei părţi din Codul penal,
De Redactia Observator la 28.06.2018, 16:52Deputatul PNL Ioan Cupşa şi deputatul USR Stelian Ion au anunţat joi, la finalul dezbaterilor şi votului asupra primei părţi din Codul penal, că vor contesta la Curtea Constituţională modificările legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii.
"Suntem la capătul unei şedinţe care a durat şapte ore, o şedinţă destul de tensionată, o şedinţă însă în care nu am remarcat să strălucim prin profesionalism unii dintre noi, au fost argumente puţine, argumente de care nu s-a ţinut cont. (...) Vom sesiza astăzi (joi - n.r.), PNL, împreună cu USR, CCR în legătură cu PL-X 419 cel de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CSM, lege 317/2004, care, credem noi, că a fost din nou adoptată cu încălcarea unor prevederi constituţionale", a anunţat Ioan Cupşa, la finalul şedinţei Comisiei speciale privind modificarea legilor justiţiei.
La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a spus că Florin Iordache i s-a părut în şedinţa de joi "o persoană care nu e reală", ca urmare a afirmaţiei sale că va continua lupta împotriva corupţiei.
“L-am ascultat cu atenţie pe Florin Iordache şi mi s-a părut că această persoană nu e reală, e o hologramă. Spunea cu atâta seninătate domnul Florin Iordache de faptul că luptă în continuare împotriva corupţiei şi că merge neabătut pe drumul pe care şi l-a propus, când în realitate se întâmplă exact invers. S-a spus că acest proiect de lege va pune în concordanţă legislaţia actuală cu Directivele europene", a spus Stelian Ion.
De asemenea, acesta a confirmat că alături de PNL vor fi sesizate la CCR modificările legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.
"Domnul Cupşa v-a anunţat deja că am depus împreună la CCR acea nouă obiecţie de neconstituţionalitate cu privire la legea de modificare a legii 317/2004. Ceea ce s-a discutat astăzi aici este doar o parte a discuţiilor referitoare la Codul penal. Este inimaginabil, cu toate că discuţiile au început din toamna anului trecut, nici până acum u avem textul propus de PSD. Am înţeles că domnul Tudorel Toader a anunţat un prag în jurul unei sume egale cu un salariu minim pe economie. Era şi propunerea noastră. Temerea, în prezent, este aceea de a nu veni cu alte modificări, astfel încât multe persoane să scape nepedepsite”, a spus Stelian Ion.
Senatorii au respins miercuri cererea de reexaminare a legii pentru modificarea şi completarea legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) formulată de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că actul normativ se întoarce la promulgare la preşedinte în forma trimisă în luna martie.
u o zi în urmă, cererea de reexaminare a legii pentru modificarea şi completarea legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii a fost respinsă de plenul Camerei Deputaţilor.
Luni, Comisia juridică a Camerei a respins luni cererea de reexaminare a legii, cu nouă voturi "pentru" şi 15 "împotrivă".
Preşedintele Klaus Iohannis, a trimis vineri Parlamentului spre reexaminare Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, considerând că actul normativ vizează intervenţii substanţiale, care afectează funcţionarea CSM şi că include norme contradictorii, trimiteri la dispoziţii inexistente, prevederi neclare sau necorelate între ele şi chiar "paralelisme legislative".
"Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii vizează intervenţii legislative substanţiale de natură să afecteze funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii şi rolul constituţional al acestuia, de garant al independenţei justiţiei, exercitarea mandatului de membru al acestei autorităţi publice, precum şi funcţionarea Inspecţiei judiciare. Totodată, legea transmisă la promulgare cuprinde norme contradictorii, trimiteri la dispoziţii inexistente în conţinutul Legii nr. 317/2004, dispoziţii neclare şi/sau necorelate între ele şi chiar paralelisme legislative, motiv pentru care se impune reexaminarea acesteia de către Parlament", consideră şeful statului.
Pe data de 11 mai 2018, preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. În 5 iunie, Curtea Constituţională a respins sesizarea preşedintelui.
Sursă: News.ro