Premierul Mihai Tudose a continuat şi atacul la adresa băncilor: "Terente era mic copil... pe lângă bănci!"
Premierul Mihai Tudose a continuat şi atacul la adresa băncilor. Şeful Guvernului spune că de câţiva ani refuză să îşi ţină salariul pe card deoarece nu acceptă să dea băncii „câte doi bani" de fiecare dată când foloseşte cardul. A povestit şi cum s-a trezit având contul bancar gol, chiar dacă avea un depozit de 500 de dolari.
De Redactia Observator la 30.08.2017, 21:49Premierul Mihai Tudose a continuat şi atacul la adresa băncilor. Şeful Guvernului spune că de câţiva ani refuză să îşi ţină salariul pe card deoarece nu acceptă să dea băncii „câte doi bani" de fiecare dată când foloseşte cardul. A povestit şi cum s-a trezit având contul bancar gol, chiar dacă avea un depozit de 500 de dolari.
Premierul Mihai Tudose preferă banii lichizi. În fiecare lună, primeşte în mână aproape 12 mii de lei. În portofel susţine că nu are niciun card bancar. Pentru că băncile îi trezesc o amintire mai puţin plăcută. De când i-au dispărut dolarii.
"Când am avut un cont în bancă, era vorba de 500 de dolari. După vreo 2 ani, m-a sunat banca să-mi spună nu numai că nu mai am banii. Au mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi bani de acasă. Eu în momentul ăla am zis: Terente era copil pe lângă voi. Chiar era băiat bun", îşi povesteşte premierul Mihai Tudose păţania cu sistemul bancar.
Comparaţia premierului a fost privită cu umor.
Specialiştii îl contrazic pe şeful Guvernului şi spun că a încurat socotelile. Deşi are câteva mandate la Economie.
"Nu putem să pierdem 500 de dolari depuşi la bancă în totalitate. Putem să retragem mai puţin decât am depus", explică Irina Chiţu, analist bancar.
Însă, premierul nu a precizat în ce perioadă a pierdut banii.
În 2017, analiştii au făcut calcule şi susţin că, în cel mai rău scenariu, dacă un client depune 500 de dolari, în funcţie de bancă, poate pierde maximum 23 de dolari pe an. În cel mai bun caz, când comisioanele nu ar fi sufocante, ar avea un câştig de maximum 3 dolari pe an.
Oficialii BNR susţin că nu au văzut nici ei bănci care să înghită un cont de 500 de dolari în doi ani, din comisioane.
"E o declaraţie neinspirată. Înţeleg că e declaraţia unui intelectual care nu are de-a face cu băncile. A avut un incident nefericit", spune Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Şi colegii din Opoziţie au reacţionat.
"Putem să le spunem investitorilor străini să stea acasă şi să nu mai vină. Cum crede domnul Tudose că vin investiţiile în România? În pungă, prin portbagajul maşinilor? Prin sistemul bancar", spune Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de Buget din Senat.
Deocamdată, reprezentanţii băncilor nu au transmis niciun punct de vedere pe această temă.