Klaus Iohannis: Provocările majore încep abia acum. Ursula von der Leyen: Vom fi alături de dumneavoastră la fiecare pas şi ne vom asigura că banii vor fi cheltuiţi
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost primită, luni la Palatul Cotroceni, de către şeful statului Klaus Iohannis.
De Redactia Observator la 27.09.2021, 18:55- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Klaus Iohannis: Salut că PNRR s-a primit undă verde de la UE, este rezultatul unui dialog intens,o muncă sub presiunea timpului, le mulţumesc tuturor care au contribuit cu succes. Este doar o victorie de etapă, dar provocările majore încep abia acum, implementarea deplină este esenţială. Trebuie să fim pregătiţi pentru demararea şi reformele pe care ni le-am asumat. Putem construi o ţară aşa cum ne dorim. PNRR este un plan deosebit de important, pentru resurse şi implementare pe termen mediu şi lung. Toate acestea reprezintă o oportunitate pentru construirea de autostrăzi, să dezvoltăm reţeaua de programe, să investim în infrastructură. pandemia ne-a arătat că vulnerabilităţile din sistemul de sănătate au implicaţii profunde, de aceea investiţiile în sănătate sunt definitorii. Spitalul Universitar este edificator pentru fondurile europene le aduc în România. Pacientii vor beneficia de îngrijiri de calitate. Acesta este doar începutul, mai este multă muncă, avem o responsabilitate că banii europeni vor schimba faţa României. Împreună cu acest guvern am reuşit să avem acest plan aprobat. Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm, economia mai sustenabilă şi pregătită pentru orice criză. O şansă să lăsăm generaţiilor o Românie modernizată.
PNRR a fost aprobat
Florin Cîţu: PNRR este printre primele 5 cele mai finanţate. Trebuie să fim atenţi la partea de implementare, fiecare piesă de puzzle este importantă. Guvernul României va avea toate sarcinile ca să implementeze toţi banii. Nu mai putem sta pe loc. Când PNRR va fi finalizat. Pe scurt, vom îmbunătăţi accesul către spitale, România educată va beneficia de finanţare prin PNRR, vom stzimula creşterea energiei verzi, vom reduce inegalităţile în sistemul de pensii. Avem nevoie de predictibilitate, iar românii să ştie că îşi vor primi banii. La astea se adaugă, reforma financiară. Vor creşte în sectorul public. Reformele merg mână în mână cu investiţiile. Prin PNRR vor fi incluse în toate domenile, vor merge spre tansporturi. Acest lucru vor face diferenţă, 3.9 miliarde pentru căi ferate, 600 de milioane de euro la metrou în Bucureşti şi Cluj. Vor avea spitale noi. Lista este lungă. Toate acestea vor morderniza România.
Ursula von der Leyen: Este cel mai mare plan de recuperare. Europa şi România au cele mai mari nevoi. De aceea CE dă undă verde PNRR, să vă mulţumesc pentru această colaborare. Planul ne va ajuta să atingem obiectivele UE. Investiţii pentru un transport sustenabil verde. Nu doar drumuri, ci şi locuri de încărcare energetice, pentru drumuri curate, vom avea investitii in energie verde, tranziaţia către energia verde, astfel încât să nu rămână nimeni în urmă. Vorbim de un aer curat. Sistem digital pentru ceea ce aduce viitorul, sistemul medical şi despre digitalizarea acestuia. 21% de procente. Am văzut că viitorul este digital. Putem să ne imaginăm ce aduce. Sectorul public va fi digital. Ţara va fi conectată. E important ca toată lumea să fie conectată şi asta va ajuta şi şcolile româneşti. Instrumntul se numeşte NextGenerationUE. Mă bucur că 2 miliarde de euro vor fi pentru spitale. Pe scurt, planul României îndeplineşte combină investiţiile, pe de altă parte reformele care sunt necesare. De exemplu, pentru a stabili baze solide, pensii. Reforma sistemului de învăţământ. este un pas important, 29 miliarde de euro. Este o veste excelentă că mă aflu aici, dar nu reprezintă capătul drumului. Absorbtia, selectarea şi implementarea la timp a proiectelor. Avem 3 ani pentru asta, dar am încredere. Vom fi alături de dumneavoastră la fiecare pas şi ne vom asigura că banii vor fi cheltuiţi. O economie robustă şi sănătoasă. Asta se clădeşte pe încredere şi investiţiile vor fi. Este important să se întărească economia ţării. Cred că împreună putem face ca acest plan să fie un succes. Vă înmânez aprobarea pentru tot ce aţi realizat.
- Ursula von der Leyen vine, luni, la Bucureşti pentru finalizarea procesului de evaluare a PNRR. Președinta Comisiei...
- Uriaş concert mondial, noaptea trecută, în oraşe de pe mai multe continente. La Paris a urcat pe scenă Ursula...
- Ursula von der Leyen a prezentat starea Uniunii: UE trebuie să aibă voință politică pentru a-și construi...
1.Ce mai poate face în plus pentru a ajuta România în contextul suntem departe de media europeană la vaccinare
Ursula von der Leyen: Vaccinarea este foarte importantă. Eu îi rog toți să profite de ocazie să se vaccineze. Vaccinarea salvează vieți, te protejează pe tine, îi protejează pe cei dragi. Noi în Uniunea Europeană suntem foarte norocoși că am avut acces la vaccinuri și am avut un avantaj enorm pentru a preveni răspândirea bolii și a noilor tulpini, așa că îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru.
Cîtu: A ajutat că am avut acces la vaccin, am avut şi astăzi o discuţie, sunt mai multe variante şi la noi se iau în calcul pentru a accelera campania de vaccinare, a început să crească. Singura soluţie o reprezintă vaccinarea.
Iohannis: Fără implicarea persoanală, noi nu am fi beneficiat de un nr mare de vaccin. Ea a riscat şi bine a făcut. UE bebneficiază de multe doze de vaccin. Sănătatea nu este o competenţă a Comisiei. Sprijinul constă în dozele de vaccin şi în datele pe care le pregătesc fondurile. Vaccinarea, la noi sunt foarte mulţi români care s-au vaccinat. Au fost date peste 10 milioane de vaccin. E păcat că sunt aşa puţini. Dacă ne uităm în Europa, în timp ce noi avem mii şi mii de cazuri, în Danemarca s-a renunţat la toate restricţile pentru că s-au vaccinat cam toţi. Avem arma cu care putem termina pandemia şi nu o folosim, unii mai sunt reticenţi, alţii vor date suplimentare.
Cum se văd la Bruxelles tensiunile și incertitudinile privind guvernarea din România? Ar putea influența aceasta modul in care este semnat și implementat planul național de redresare și reziliență?
Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare pentru această colaborare, a fost dificil să punem acest plan şi este foarte dificil să pui laolaltă reformele şi fondurile. Din experienţa personalului administrativ, ştim că există relaţii excelente şi încredere între cele două administraţii. Au existat şi momente dificile, dar ştim ce ne aşteaptă. Planuri care trebuie repesctate, oferim tot sprijinul, toate consilierea că îndeplinţi, există un sistem foarte bun.
Ciţu: Eu cred că aşa cum a fost construit va accelera reforme care au fost încetinite ani de zile, pentru a ne asigura că vine cu investiţiile. Indiferent de declaratiile politice, nu cred că există un politician care vrea să joace cu viitorul României.
Iohannis: Nu există un pericol, acele reforme care sunt cuprinse în planul naţional, acele investiţii sunt dorite şi aşteptate de toată lumea. Este un plan complex şi cred că aţi urmărit că a durat destul de mult că a fost negociat. Am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Un plan aplicabil pentru România. Cu costuri şi măsurabilitate, stim exact ce şi cât trebuie făcut. Este un plan care poate fi implementat, de aceea a primit din mâna preşedintelui PNRR aprobat. Este aprobat, pregătit pentru implementare. Vom organiza România, nu vrem să fim prinşi pe picior greşit. România mult mai rezistentă.
Ştire iniţială: Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen face luni o vizită oficială la Bucureşti în contextul finalizării procesului de evaluare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României în cadrul NextGenerationEU.
Ursula von der Leyen are întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîţu. Înaintea vizitei, şefa CE a scris pe Twitter că este în drum spre România pentru a vedea cum se desfăşoară redresarea pe teren.
În contextul vizitei de luni a oficialului european, Guvernul României a reamintit că „Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost depus la Comisia Europeană în data de 31 mai 2021 şi prezentat public pe site-ul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în data de 2 iunie 2021 la adresa https://mfe.gov.ro/mipe-a-publicat-integral-planul-national-de-redresare-si-rezilienta-transmis-comisiei-europene/”, arată un comunicat de presă al Executivului.
Conform sursei citate, acest document a fost elaborat în urma unei ample consultări cu reprezentanţii societăţii civile şi autorităţilor cu atribuţii în domeniile aferente proiectelor ce vor fi realizate prin PNRR şi definitivat în baza dialogului cu reprezentanţii Comisiei Europene. În acest proces, toate procedurile au fost respectate.