Propunere LEGISLATIVĂ: până la 25.000 lei AMENDĂ, pentru operatorii economici care nu marchează pe pungile de plastic conţinutul de biomaterial
Mai mulţi deputaţi de la PSD, USR şi ai minorităţilor naţionale au depus, la Senat, o propunere legislativă privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic prin care se impune o valoare de conţinut de biomaterial al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă, operatorii economici fiind obligaţi să înscrie pe pungă un marcaj în acest sens. Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei.
De Redactia Observator la 16.04.2017, 17:48Mai mulţi deputaţi de la PSD, USR şi ai minorităţilor naţionale au depus, la Senat, o propunere legislativă privind modalitatea de gestionare a pungilor de plastic prin care se impune o valoare de conţinut de biomaterial al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă, operatorii economici fiind obligaţi să înscrie pe pungă un marcaj în acest sens. Încălcarea acestor dispoziţii constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei.
Potrivit articolului 2 al iniţiativei, „sunt supuse prevederilor prezentei legi toate pungile de plastic introduse pe piaţă, indiferent de materialul din care au fost realizate şi de modul lor de utilizare în activităţile economice, comerciale, în gospodăriile populaţiei sau în orice alte activităţi, precum şi toate deşeurile de pungi, indiferent de modul de generare”.
Prin propunerea legislativă se impune o valoare de conţinut de biomaterial minim al pungilor de transport din materiale plastice de unică folosinţă care trebuie îndeplinite la fabricarea acestora după un anumit calendar: minimum 30% începând cu 1 ianuarie 2018; minimum 40% - 1 ianuarie 2019; minimum 50% - 1 ianuarie 2020; minimum 60% - 1 ianuarie 2025.
La articolul 5 este menţionat faptul că operatorii economici care produc pungile de transport din materiale plastice sunt obligaţi să aplice sau să înscrie pe pungă un marcaj care indică în cazul unei pungi de transport de unică folosinţă că aceasta poate fi utilizată pentru compostarea la domiciliu, precizând trimiterea la standardul sau la ordinul de ministru corespunzător, poate face obiectul unei sortări în cadrul unei colectări separate de biodeşeuri şi nu trebuie să fie abandonată în natură.
De asemenea, mai trebuie menţionat că aceasta este constituită parţial din biomateriale, precizând valoarea în cifre a conţinutului de biomaterial şi trimiterea la standardul care permite determinarea acestuia.
În cazul celorlalte pungi trebuie precizat că acestea pot fi reutilizate şi nu trebuie abandonate în natură. Acest marcaj este vizibil şi comprehensibil pentru utilizator şi are o durată de viaţă adecvată în raport cu durata de viaţă a pungii de transport.
Iniţiatorii propunerii legislative mai arată că încălcarea dispoziţiilor prezentei legi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000 la 25.000 de lei pentru operatorii economici.
Prezenta lege transpune articolul 3 din Directiva 2015/720/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2015 în ceea ce priveşte reducerea consumului de pungi de transport din plastic foarte subţire.