Şedinţa Comitetului Executiv al PSD s-a încheiat cu vot majoritar de încredere pentru Liviu Dragnea
Liviu Dragnea a primit susţinerea majorităţii liderilor PSD în ședința de astăzi a Comitetului Executiv, care s-a încheiat după 8 ore de discuţii. Au fost 55 de voturi pentru rămânerea sa la conducerea partidului, 8 împotrivă şi o abţinere.
De Redactia Observator la 21.09.2018, 22:45- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Liviu Dragnea a primit susţinerea majorităţii liderilor PSD în ședința de astăzi a Comitetului Executiv, care s-a încheiat după 8 ore de discuţii. Au fost 55 de voturi pentru rămânerea sa la conducerea partidului, 8 împotrivă şi o abţinere.
Liviu Dragnea a făcut mai multe comentarii după încheierea şedinţei, privind subiectele care s-au discutat între membrii PSD, inclusiv despre demisia sa din fruntea partidului.
Remanierea guvernamentală, după referendum
Preşedintele PSD a declarat că s-a discutat în Comitetul Executiv şi despre remanierea guvernamentală, însă o schimbare de miniştri se va discuta abia după referendumul de pe 6-7 octombrie.
- În miez de noapte, Băsescu a dat pronosticul în războiul Firea - Dragnea. Cine pierde, cine câştigă
- Poză cu Dragnea alături de Kovesi, Oprea şi Maior, publicată de Ponta pe Facebook: 'Stop minciunii şi ipocriziei'
- Gabriela Firea spune că îi pare rău că nu a avut curajul de a se impune în faţa lui Dragnea cu mai mult timp...
"Doamna premier a inceput o evaluare a ministrilor, cine mai ramane, cine nu. Dupa referendum va avea loc discuţia despre remaniere. În Comitetul Executiv National se va lua hotărârea cine ramane si cine nu in Guvern. Dar obligatoriu, miniştrii care rămân trebuie să fie buni comunicatori, să nu le fie frică sa mearga la emisiuni şi să spună populaţiei ce fac. Eu nu mai vreau sa fiu purtatorul de cuvant al ministerelor. Nu e un moft, este o necesitate", a spus şeful PSD.
Dragnea nu demisionează
Preşedintele PSD a precizat că nu are intenţia să demisioneze şi că va continua lupta cu "sistemul odios".
"Nu vreau sa-i jignesc pe cei care mi-au cerut demisia. Unul dintre motive era ca am deschis prea multe fronturi, cu Iohannis, cu SRI, DNA, Ministerul Public, SPP si cu #rezist. Le-am zis ca niciodata nu o sa pot sa accept ca PSD sa redevina o unealta a acestui sistem odios. Am spus a doua zi dupa condamnare ca atata cat voi mai fi in aceasta functie o sa fac tot ce pot pentru a zdrobi acest sistem odios. Un coleg dintre cei care au iesit mai devreme mi-a spus ca a citit scrierile lui Sun Tzu, Arta Razboiului. Le-am citit si eu, de mai multe ori", a declarat Dragnea.
Jandarmii au acţionat legal la proteste
Liviu Dragnea a precizat că, în opinia sa, jandarmii au acţionat corect şi legal la protestele din 10 august, iar prin audierea şi acuzarea şefilor din Jandarmerie se încearcă timorarea forţelor de ordine.
"Convingerea mea e că jandarmii au acționat legal. Parchetul General are ca obiectiv timorarea forțelor de ordine. Este părerea mea. Nu am văzut nicio grabă privind anchetarea celor care au distrus, care au fost violenți. Nu am vazut", a precizat presedintele PSD.
Ordonanţa privind aministia şi graţierea
Preşedintele PSD a precizat că, personal, pentru el nu mai prezintă interes ordonanţa privind amnistia şi graţierea.
”Le-am spus că pe mine personal nu mă mai interesează ordonanţa privind amnistia. Vor să o dea la guvern, să o dea, să o dea când vor. Unii colegi au ţinut presiune luni de zile, premierul Dăncilă a rezistat. Dar ce se întâmplă cu probele obţinute nelegal, care au făcut ca mulţi români să fie condamnaţi pe nedrept, pe baza unor protocoale nelegale. Nimeni nu a putut răspunde la întrebarea cum ridicăm presiunea de pe judecători, ca să avem garanţia că nu judecă după presiuni. Dacă rezolvarea e prin amnistia prin Guvern, să o dea. Prin Parlament? Sunt de acord”, a precizat Dragnea.
55 de voturi pentru, 8 împotrivă, 1 abţinere
Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, a anunţat cifrele votului. Au fost 64 de membri prezenti, 8 au votat împotriva, 55 pentru susţinerea lui Liviu Dragnea şi o abţinere (Gabriel Petrea).
Excluderea Gabrielei Firea din PSD, cerută de primarul sectorului 5
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat că e mulţumită de felul cum a decurs şedinţa, dar că s-a atins doar un punct din cele 20 expuse în scrisoarea prin care cerea demisia lui Liviu Dragnea.
"A fost o sedinta foarte lunga, aproape opt ore de dezbatere. S-au spus foarte multe lucruri, au fost opinii pro si contra privind starea PSD. Primul castig, a fost prima sedinta in care s-au dezbatut toate problemele, e de bun augur, desi a fost a contestata, sedinta a adus ceva bun. Cred că a fost prima sedinta in care s-a dezbatut cu sinceritate si argumente logice toate problemele care ne framanta. Nu a mai avut nimeni acea timorare care a existat pana acum. La finalul dezbaterilor, domnul presedinte Dragnea a supus votului doar un punct, nu toate 20, doar referirea la domnia sa, daca sa continue sau nu ca presedinte. De asemenea, s-a cerut excluderea mea din partid, fapt care nu a fost supus dezbaterii si aprobarii, la interventia domnului Dragnea si a doamnei Dancila"
Imediat după şedinţă, mai mulţi lideri ai PSD au părăsit sala de şedinţă a Comitetului Executiv pe o uşă lăturalnică, evitând astfel presa.
Gabriela Firea și Paul Stănescu au precizat că își mențin punctele de vedere exprimate în scrisoare, dar că nimeni nu va părăsi partidul.
Înainte de a intra la şedinţa Comitetului Executiv, liderii PSD au fost obligaţi să-şi lase telefoanele la uşă, ca să nu comunice cu jurnaliştii.
Liviu Dragnea a venit la CEx cu o întârziere de jumătate de oră. Liderul PSD a răspuns la o singură întrebare, dacă liderii partidului care-l contestă vor fi excluși din partid. „Categoric nu”, a răspuns Liviu Dragnea.
Înaintea CEx, Dăncilă a avut o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia din Parlament, alături de mai mulţi lideri de organizaţii judeţene.
"Aşa cum am mai spus, consider că lucrurile trebuie lămurite în CEx, iar mesajul meu îl voi da în CEx", le-a spus jurnaliştilor premierul Viorica Dăncilă.
Gabriela Firea a declarat, vineri, înaintea Comitetului Executiv al PSD, că miza ședinței de astăzi este excluderea ei din partid și remanierea miniștrilor Paul Stănescu și Tudorel Toader.
"Am auzit că vrem să dăm o lovitură violentă de palat, după o baie de sânge. Vrem să-i arătăm domnului Dragnea că suntem pașnici. Miza este astăzi excluderea mea, pentru că am avut curajul, după ce am epuizat toate alternativele pe care le-am avut la dispoziție, să spun că Liviu Dragnea nu-și mai respectă angajamentele asumate. De asemenea, cred că miza este ca doui miniștri importanți să fie dați afară din Guvern. Este vorba de Paul Stănescu și un al ministru care îl deranjează foarte mult pe Dragnea, Tudorel Toader", a declarat Firea.
Comitetul Executiv al PSD se reuneşte astăzi pentru a tranşa disputele apărute în partid ca urmare a scrisorii în care este cerută demisia a lui Liviu Dragnea de la conducerea partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Scrisoarea care îi are printre semnatari pe Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu ar fi susținută de până la 30 de lideri din Comitetul Executiv.
Ţuţuianu spune că şi 50 de parlamentari ai partidului ar fi semnat-o, iar deputatul PSD de Botoşani Răzvan Rotaru afirmă că 80 de deputaţi susţin demersul, scrie News.ro.
Semnatarii scrisoarii cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor, urmând ca interimatul să fie asigurat de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al partidului, până la organizarea unui Congres Extraordinar, în prima parte a anului 2019.