Raluca Prună: "Sunt absolvent de drept și de filosofie"; Bogdan Ciucă: "Ne-ați luat o piatră de pe inimă"
Raluca Prună, propusă pentru funcția de ministru al Justiției, și-a prezentat activitatea juridică avută pe parcursul carierei, amintind participarea la pregătirea aderării României la UE, activitatea în cadrul Comisiei Europene, dar și ca asistent parlamentar al Monicăi Macovei pentru trei luni.
De Redactia Observator la 17.11.2015, 13:16Raluca Prună, propusă pentru funcția de ministru al Justiției, și-a prezentat, marți, la audierea din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, activitatea juridică avută pe parcursul carierei, amintind participarea la pregătirea aderării României la UE, activitatea în cadrul Comisiei Europene, dar și ca asistent parlamentar al Monicăi Macovei pentru trei luni.
În debutul prezentării, Raluca Prună a subliniat că este foarte onorată că se află în fața comisiilor reunite din cele două Camere ale Parlamentului și că premierul desemnat i-a propus portofoliul Justiției.
"Sunt absolvent de drept și de filosofie. Am profesat pentru o perioadă scurtă de timp ca avocat, deci sunt membru în Baroul București, și din anul 2000 am devenit incompatibilă ca urmare a angajării mele în cadrul Delegației Comisiei Europene la București, unde am activat până în 2004. Acolo m-am ocupat de ceea ce se numea atunci Capitolul 24 JAI — Justiție și Afaceri Interne și de criteriile politice și anume de anticorupție", a afirmat ea.
Prună a amintit că, înainte de a ajunge la Delegația CE, a avut și activitate în cadrul societății civile, fiind membru fondator al Transparency International în România, activând ca jurist și pentru o perioadă scurtă de timp ca președinte al asociației, totul fiind pro bono.
Ea a precizat că a fost o șansă profesională foarte mare să poată să participe ca jurist în cadrul procesului de pregătire a procedurilor și a candidaturii României la UE.
Ministrul propus al Justiției a menționat că în această calitate a avut interlocutori din sistemul judiciar din România — magistrați, avocați, experți, mediatori, având o radiografie destul de completă a sistemului de justiție.
Ea a spus că, după încheierea negocierilor pentru aderare, a plecat la Bruxelles, unde în cadrul Serviciului Juridic a făcut parte ca jurist lingvist din echipa care a tradus Tratatul de aderare a României la UE.
"După aceea, în 2007, m-am reîntors în Comisia Europeană la Direcția Generală Justiție. Libertate și Securitate, se numea atunci, acum sunt două direcții. Am fost într-o unitate care se ocupa de frontiera externă a UE, refugiați, fondul pentru retur. După aceea, în cadrul aceleași direcții, am lucrat într-o unitate care se ocupa de combaterea crimei organizate și de lupta împotriva corupției. M-am ocupat în mod specific de dosarul pe lupta împotriva corupției. Era un dosar care era la începuturi. Nu a fost ușor, dar am reușit împreună cu colegii mei să propunem un mecanism despre care știți. El există astăzi, un mecanism orizontal la nivelul UE care presupune un fel de monitorizare, dacă pot spune acest cuvânt, al situației sectoriale în ceea ce privește corupția la nivel de state membre. (...) Am lucrat după aceea ca asistent parlamentar al doamnei Monica Macovei care era la acel moment cel mai activ deputat european pe chestiunea corupției", a adăugat aceasta.
Raluca Prună a continuat spunând că s-a reîntors în Comisia Europeană la aceeași unitate, iar la sfârșitul anului 2010 într-o altă direcție generală — Antreprenoriat și Industrie, ocupându-se de piața internă.
"Am fost șef de unitate într-o unitate absolut juridică, în care existau eminamente juriști și m-am ocupat de libera circulație a bunurilor. (...) Au urmat niște reorganizări, unități care s-au schimbat, dar în continuare activez în cadrul Direcției Generale Piață Internă în cadrul Comisiei Europene", a conchis Prună.
În cadrul audierii, afirmația Ralucăi Prună că este absolventă de drept a generat o glumă din partea președintelui Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Bogdan Ciucă, care a afirmat: "Ne-ați luat o piatră de pe inimă".
Sursa: agerpres.ro