Antena LIVE

Curs valutar

Raportul MCV pentru România, dat publicității marți de Comisia Europeană

Raportul MCV pentru România este dat publicității marți de către Comisia Europeană, alături de cel pentru Bulgaria. Surse de la Bruxelles spun că este luată în calcul și varianta ca acestea să fie ultimele rapoarte de monitorizare făcute sub această formă pentru cele două țări.

De la 21.10.2019, 21:59
WhatsApp
Raportul MCV pentru România va fi prezentat marți de Comisia Europeană, împreună cu cel al Bulgariei Profimedia

Raportul MCV pentru România este dat publicității marți de către Comisia Europeană, alături de cel pentru Bulgaria. Surse de la Bruxelles spun că este luată în calcul și varianta ca acestea să fie ultimele rapoarte de monitorizare făcute sub această formă pentru cele două țări. Comisia Europeană ar lua în calcul o monitorizare a României și Bulgariei într-un mecanism mai larg, la nivelul întregii Uniuni Europene, privind statul de drept.

Ca de fiecare dată, raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare va fi făcut public după ședința Comisiei Europene. Comisarii se reunesc marți mai târziu ca de obicei și nu la Bruxelles, ci la Strasbourg, pentru că Președintele Comisiei, Jean Claud Juncker, trebuie să prezinte în Parlamentul European concluziile Summitului Consiliului European de săptămâna trecută.

Când va fi anunțat raportul MCV

Ședința Comisiei Europene va avea loc la ora locală 13.00 (ora României 14.00), iar raportul României e la punctul 9 al agendei de discuții, în timp ce al Bulgariei e la punctul 8. 

Pentru ambele rapoarte, va fi o comunicare între Președintele Comisiei, Jean Claude Juncker, și Vicepreședintele Frans Timmermans, Comisarul pentru Justiție Vera Jourova și a Comisarului pentru Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos.

Prima reacție publică a oficialilor europeni despre cele două rapoarte este așteptată la conferința de presă care are loc în mod obișnuit după încheierea ședinței. Marți, va fi în jurul orei locale 15.30 (ora României 16.30) și care va fi transmisă Live pe EbS.

Ultimul raport pentru România și Bulgaria?

Potrivit RFI, care citează surse de la Bruxelles, la ședința Comisiei Europene va fi propusă varianta încetării MCV pentru ambele țări, după 12 ani de monitorizare. România și Bulgaria vor continua însă să fie monitorizate în cadrul unui mecanism mai amplu, privind respectarea statului de drept, aplicat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dacă va fi aprobată, oprirea MCV-ului pentru România și Bulgaria va fi făcută publică într-un mod mai degrabă discret, reținut, spune ziarul bulgar Capital. Ar fi anunțată la conferința de presă după ședința Comisiei, de către Comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie, Dimitris Avramopoulos. Nu vor fi prezenți însă Vera Jourova și Frans Timmermans, mai notează bulgarii de la Capital.

Varianta opririi MCV este doar o propunere și nu este clar dacă va fi sau nu aprobată de Comisie. Nu este clar nici modul cum vor fi monitorizate România și Bulgaria în noul mecanism extins la nivelul întregii Uniuni, pe statul de drept.

Pentru cele două țări însă, încetarea MCV după 12 ani va însemna, totuși, un mare pas înainte. Ar avea o mare importanță, de asemenea, și pentru actuala Comisie Europeană care, fix la final de mandat, și-ar contabiliza o mare realizare.

Reacții la București

Un draft al raportului din acest an a fost deja primit la Ministerul român al Justiției, încă de vineri. Textul nu a fost însă făcut public. Anul trecut însă, România a avut parte de un raport MCV extrem de critic. Frans Timmermans vorbea în cazul țării noastre despre "un regres în ceea ce privește reformele în justiție". România a fost aspru criticată pentru revocarea șefilor instituțiilor anti-corupție și pentru Legile Justiției.

"Cerem României să suspende legile justiției", spunea atunci Timmermans, în termeni fermi.

Pentru 2019, premierul demis Viorica Dăncilă a declarat că se așteaptă la un raport pozitiv, pentru că nu ar fi "greșit cu nimic din punct de vedere juridic".

"Mă aştept ca, din punct de vedere al evaluării actului de guvernare, raportul MCV să fie pozitiv. Eu spun ceea ce vreau să fie acum. Din punct de vedere al Guvernului României, din punct de vedere al meu ca premier, eu consider că nu am greşit cu nimic din punct de vedere juridic şi sper ca raportul MCV să reflecte acest lucru", a spus Viorica Dăncilă.

Dispută între CSM și Ministerul Justiției

Raportul MCV pe 2019 a provocat însă discordie între două instituții din România, chiar înainte de a fi publicat. CSM a cerut Ministerului Justiției să declasifice documentul și să prelungească termenul de dezbatere. CSM și-a arătat nemulțumirea pentru că ministerul ar fi informat abia vineri că un reprezentant al Consiliului trebuie să vină sâmbătă pentru dezbaterea draftului.

În dispută a intervenit cu precizări MAE, care a transmis că proiectul de raport MCV are statut de document clasificat pentru a respecta cerințele Comisiei Europene.

Cristian Toteştean
bulgaria comisia europeana romania
Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Premieră în bătălia pentru Cotroceni. Sociolog din Elveția: „Candidații...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
Amnistia fiscală ratează țintele Guvernului. Câștigurile imaginate...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024