Război în Parlament pe abuzul în serviciu. Un parlamentar din Opoziţie a rupt pagini din Codul Penal în semn de protest
Cele mai controversate modificări aduse Codului Penal au fost votate azi în comisia specială din Parlament. Abuzul în serviciu a fost redefinit, iar neglijenţa în serviciu a fost eliminată
De Redactia Observator la 03.07.2018, 03:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Cele mai controversate modificări aduse Codului Penal au fost votate azi în comisia specială din Parlament. Abuzul în serviciu a fost redefinit, iar neglijenţa în serviciu a fost eliminată. S-au adus modificări şi infracţiunilor de dare de mită sau trafic de influenţă. Discuţiile au fost dominate de scandal.
Un parlamentar din Opoziţie a rupt pagini din Codul Penal în semn de protest, iar DNA a trimis avertismente.
Într-o şedinţă cu scântei, în care parlamentarii Opoziţiei şi cei ai Puterii şi-au adresat inclusiv jigniri, comisia specială a votat modificările aduse Codului Penal. Cea mai controversată propunere a fost cea care redefineşte abuzul în serviciu.
În noua formulă, procurorul trebuie să dovedească faptul că cel acuzat de abuz în serviciu a obținut foloase necuvenite pentru el sau pentru rude. Iar paguba este mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie.
Adică 1900 de lei. În plus, fapta va fi mai blând pedepită faţă de forma actuală a legii. Cu închisoarea de la 2 la 5 ani, faţă de cel mult 7 cât prevede acum. Au fost parlamentari care au propus eliminarea acestui articol din Codul Penal.
Oana Florea, deputat PSD: "Estonia a abrogat această infracțiune în 2007. Părerea mea personală este să abrogăm această infracțiune."
DNA a reacţionat imediat. A spus că adoptarea acestor modificări ar închide sute de dosare. O altă problemă sesizată se referă la pedeapsele mai mici.
"Reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute pentru infracțiune va avea ca efect reducerea semnificativă a termenelor de prescripție a răspunderii penale, de la 8 ani la 5 ani", se arată în comunicatul DNA.
După dezbateri, modificările aduse abuzului în serviciu au fost votate de 13 parlamentari din cei 21 prezenţi. Cu majoritate de voturi a fost abrogată infracţiunea de neglijenţă în serviciu.
Motiv de scandal a fost şi lipsa ministrului Justiţiei de la dezbateri. Tudorel Toader a trimis în această dimineaţă la Parlament propunerile privind abuzul in serviciu, iar în locul său, la şedinţă a fost un secretar de stat.
Stelian Ion, deputat USR: "Cum e posibil ca ministerul sa ne trimita acest text pe abuz in serviciu cu 10 minute inainte de inceperea sedintei? Daca existau colegi care inca il asteptau pe Tudorel Toader, sa nu il mai astepte. Chiar daca e in concediu, merge sa viziteze Penitenciarul Bacau."
Un alt amendament votat în comisie modifică articolul privid traficul de influenţă. Parlamentarii au stabilit că promisiunea trebuie urmată de intervenţie.
Iar în cazul infracţiunii de dare de mită, mituitorul nu este pedepsit dacă denunţă fapta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia.
Modificările votate azi vor intra mâine în dezbaterea Senatului, apoi în Camera Deputaţilor. Opoziţia a anunţat deja că va ataca mai multe articole la Curtea Cosntituţională.
Definiţia abuzului în serviciu, în forma actuală:
"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică."
Modificarea propusă în privinţa abuzului în serviciu
"Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții experese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă."
Definiţia traficului de influenţă, în forma actuală
"Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent."
Modificare propusă:
"Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani."
Definiţia dării de mită, în forma actuală:
"Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta."
Modificarea propusă:
"Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de 1 an de la data săvârşirii acesteia."