"România merită să fie în Schengen. De ce votaţi împotrivă?" Cum a reacţionat Karl Nehammer după ce ne-a spus NU la Bucureşti
Românii îmi sunt prieteni, dar nu vreau ţara voastră acum în Spaţiul Schengen. Acesta a fost mesajul cancelarului Austriei, care a venit joi la Bucureşti pentru Congresul Popularilor Europeni. Noul refuz transmis de Karl Nehammer a venit chiar după întâlnirea cu preşedintele Iohannis. În clipele în care cel mai mai mare opozant al aderării era primit la Palatul Cotroceni, la punctele de trecere a frontierei se formau cozi lungi de kilometri întregi, din cauza formalităţilor.
De Redactia Observator la 08.03.2024, 15:56"Uitaţi, asta este situaţia. În fiecare zi. Asta înseamnă Schengen şi cozile vamale", arată un şofer de TIR. Karl Nehammer nu este însă impresionat de cozile kilometrice care se formează zilnic la graniţă. Cancelarul Austriei este singurul lider UE care se opune integrării depline a României în Spaţiul Schengen. A anunţat asta şi înainte de a veni la congresul popularilor europeni, care s-au reunit la Bucureşti. A primit, totuşi, o invitaţie la Cotroceni. În aşteptarea lui chiar s-au vopsit gardurile palatului prezidenţial. 45 de minute au durat întrevederea dintre preşedintele Iohannis şi cancelarul austriac.
Cum a reacţionat Karl Nehammer după ce ne-a spus NU la Bucureşti
"Am convenit să continuăm procesul de aderare a României la Schengen până când vom atinge acest obiectiv final", a transmis preşedintele după discuţii. Însă comunicatul cancelarului după întrevedere a prezentat altă concluzie. "Poziţia Austriei rămâne clară şi neschimbată: sistemul Schengen nu funcţionează în prezent, prin urmare nu poate fi extins", a transmis Karl Nehammer, cancelarul Austriei.
- Reporter: De ce aţi votat împotriva aderării noastre la Schengen?
- Karl Nehammer: Unii dintre cei mai buni prieteni ai mei sunt români.
- Reporter: Îndeplinim toate criteriile.
- Karl Nehammer: Vă rog, puţin respect.
- Reacția austriecilor după ce cancelarul Nehammer ne-a spus din nou, la București, că nu ne vrea în Schengen
- Nehammer, de neclintit la București: nu vrea România în Schengen. Ne-a adus aminte, însă, că firmele austriece...
- Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Karl Nehammer la Cotroceni. Concluzia la care au ajuns cei doi lideri, după o...
Klaus Iohannis şi-a amânat intrarea la Romexpo, ca să nu audă declaraţiile lui Nehammer în faţa PPE
Un discurs în care cancelarul a refuzat să pronunţe cuvântul România sau să se refere la Spaţiul Schengen. Dar în care a amintit cauzele pentru care Austria refuză extinderea.
- Karl Nehammer, cancelarul Austriei: Să luăm temerile şi preocupările oamenilor în serios. De exemplu migraţia, în special migraţia ilegală. Trebuie să apărăm graniţele externe.
Cancelarul austriac a plecat apoi, chiar în timpul declaraţiilor şefului statului român.
- Reporter: România merită să fie în Schengen. De ce votaţi împotrivă?
- Karl Nehammer: Există o declaraţie oficială a preşedintelui României, o puteţi citi.
O echipă Observator a ajuns chiar atunci în Viena, acolo unde a descoperit că cei mai mulţi locuitorii nu sunt de acord cu decizia oficialului de a ne ţine la uşa Europei.
- Cristi Popovici, reporter Observator: Cancelarul austriac se plânge că o bună parte din zecile de mii de migranţi ilegali care ajung în fiecare an, aici, în Austria, traverează ţara noastră. Este motivul pentru care insistă ca românii să fie supuşi, în continuare, controalelor la frotnierele terestre. Discursul lui este contestat vehement de românii şi chiar de austriecii de rând, care nu au nimic împotriva aderării noastre la Schengen.
- Austriac: Nu sprijin această decizie a Austriei. Cred că România şi Bulgaria ar trebui să intre în Schengen pentru că sunt membre ale Uniunii Europene de mulţi ani şi au aderat la toate principiile.
- Austriac: Ar trebui să fim cât mai deschişi posibil şi să aderăm la regulile originale ale Schegen.
România, ținută de Austria în afara Schengen. Controalele la graniţă îi afectează în special pe transportatori
Şoferii de TIR aşteaptă uneori cu zilele să ajungă în Ungaria sau să revină în ţară.
- Șofer de TIR: Avem drepturi, ne-am câştigat aceste drepturi şi vrem să muncim. Asta este tot ce vrem şi vrem o liberă trecere ca să putem desfăşura o activitate bună, în regulă.
27 de state europene au, în prezent, statut de membru deplin în Spaţiul Schengen. Cetăţenii lor pot trece graniţele fără să fie controlaţi. România a obţinut, pentru moment, doar ridicarea controalelor atunci când călătoresc cu avionul sau pe cale maritimă.