Scandal la şedinţa în care deputaţii au votat noul cod de procedură penală
Modificările aduse Codului de Procedură Penală au încins scena politică. S-au adoptat într-o şedinţă-maraton, care a ţinut până târziu în noapte. Şedinţă din care nu au lipsit momentele tensionate sau protestele. De la tribuna Parlamentului s-au lansat ironii şi cuvinte grele.
De Redactia Observator la 19.06.2018, 20:13Modificările aduse Codului de Procedură Penală au încins scena politică. S-au adoptat într-o şedinţă-maraton, care a ţinut până târziu în noapte. Şedinţă din care nu au lipsit momentele tensionate sau protestele. De la tribuna Parlamentului s-au lansat ironii şi cuvinte grele.
În plenul Camerei Deputaţilor este scandal între Putere şi Opoziţie, iscat de modificările aduse Codului de Procedură Penală. Rând pe rând, parlamentarii PNL şi USR merg la tribună şi încearcă să amâne votul final pentru miercuri. Iar când iau cuvântul, aruncă vorbe grele spre coaliţia de guvernare. Nu lipsesc jignirile sau gesturile obsecene.
Unii dintre parlamentari au cerut chiar ca Marian Neacşu, secretar general al PSD, care nu este deputat, să iasă din plen.
În ciuda tuturor protestelor, proiectul de lege a trecut de forul decizional. Modificările aduse Codului de Procedură Penală au primit 175 voturi "pentru", 78 "împotrivă" și 1 abținere.
În modificările aduse Codului de Procedură Penală, se schimbă definiţia suspectului. Acestă calitate va fi valabilă doar dacă există INDICII TEMEINICE că a comis o faptă penală. Un denunţ va trebui depus în maximum sase luni din momentul în care s-a aflat de săvârşirea infracţiunii, iar până la trimiterea în judecată nu trebuie să treacă mai mult de un an de la începerea urmăririi penale. În timpul anchetei, procurorul va trebui să-i informeze pe toţi cei care au fost interceptaţi, iar aceste persoane vor putea să conteste măsura. Cea mai controversată modificare se referă la faptul că se va putea cere revizuirea unei hotărâri judecătoreşti atunci când nu a fost redactată sau semnată de judecătorii care au dat sentinţa.
În timp ce toate aceste modificări primeau vot favoriabil pe bandă rulantă, în faţa Parlamentului au început protestele.
De proteste a avut parte şi liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. A fost întâminat azi, la Cluj Napoca, cu lozinci şi pancarte.
Modificările aduse Codului de Procedură Penală nu sunt încă în vigoare. Opoziţia şi Parchetul General au anunţat că vor contesta proiectul de lege la Curtea Constituțională. Abia după concluziile judecătorilor CCR, legea va fi trimisă preşedintelui spre promulgare.