Antena LIVE

Curs valutar

Sorin Oprescu purta toate discuțiile privind activitatea Primăriei Generale cu Vlad Moisescu

Primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, purta toate discuțiile referitoare la activitatea primăriei cu omul de afaceri Vlad Moisescu, despre care procurorii spun că deținea controlul asupra voturilor din Consiliul General al Capitalei

De la 25.09.2015, 14:48
WhatsApp

Primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, purta toate discuțiile referitoare la activitatea primăriei cu omul de afaceri Vlad Moisescu, despre care procurorii spun că deținea controlul asupra voturilor din Consiliul General al Capitalei

Potrivit unor documente din dosarul Apa Nova în care Moisescu este urmărit penal alături de Costin Berevoianu, fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, și de omul de afaceri Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu era omul care 'decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 București', el controlând, de asemenea, activitatea consilierilor locali ai PNL la nivelul Primăriei Generale.

'Moisescu Vlad Octavian era omul care decidea tot ce se întâmpla la nivelul Primăriei Sectorului 1 București, inclusiv în zona achizițiilor publice. (...) De asemenea, la nivelul Primăriei Generale a municipiului București, Moisescu Vlad Octavian controla activitatea consilierilor locali ai PNL. Primarul General Oprescu Sorin purta toate discuțiile referitoare la activitatea instituției cu Moisescu Vlad Octavian. Practic, Moisescu Vlad Octavian controla voturile și la nivelul Consiliului General al municipiului București. Fiind liderul informal al PNL București și persoana care susținea financiar partidul, el era și cel care hotăra întotdeauna ce se întâmplă la nivelul instituțiilor controlate de PNL din București. În acest context, el stabilea și persoanele care candidau pentru o funcție de consilier local sau general', se arată în documentele citate.

Conform acestora, la nivelul Consiliului General al Capitalei 'toți consilierii primesc sume de bani pentru votul acordat în cadrul ședințelor unde se aprobă proiecte cu miză patrimonială sau aflate în afara cadrului legal', aceasta fiind considerată 'o practică notorie în mediu'.

Procurorii arată că Moisescu a facilitat, ca urmare a unei înțelegeri avute cu Semenescu, emiterea unor hotărâri de consiliu și încheierea unor acte adiționale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului consilierilor liberali în Consiliul General al Capitalei, iar în schimbul intervențiilor sale, Moisescu a primit diferite sume de bani sub forma contravalorii unor contracte de consultanță încheiate fictiv între firma controlată de acesta, respectiv SC Team International Consult SRL, și SC Apa Nova SA București, SC Veolia Apa Servicii SRL și altele, conform indicațiilor lui Semenescu.

Hotărârile pentru care a intervenit Moisescu vizau mai multe aspecte, între care majorarea de tarife, finalizarea stației de epurare Glina finanțată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA și reabilitarea și modernizarea fântânilor arteziene din municipiul București.

'Există indicii rezonabile potrivit cărora în condițiile în care în primele 6 luni ale anului 2011, la nivelul Consiliul General al Municipiului București s-au aflat în discuții proiecte de hotărâre ce aveau impact asupra intereselor financiare ale SC Apa Nova București SA, (...) Semenescu Ovidiu-Traian a apelat la Moisescu-Vlad Octavian, pentru a obține voturile favorabile ale consilierilor locali aflați în sfera de influență a acestuia', spun procurorii.

Astfel, aceștia arată că Moisescu a intervenit în perioada ianuarie — aprilie 2011, pentru a asigura aprobarea actului adițional nr. 7 la contractul de concesiune semnat de SC Apa Nova București SA cu Primăria București, documentul dând posibilitatea Apa Nova de a obține majorări 'extraordinare' ale tarifului de alimentare cu apă.

'Importanța aprobării actului adițional nr. 7 rezidă în posibilitatea obținerii de către SC Apa Nova București SA a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureștean creșterea substanțială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă — 493.644.646 lei, profit net — 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei și profitul net-118.135.449 lei în 2012', se arată în documentul citat, potrivit Agerpres.

Pentru sprijinul acordat, Moisescu a fost 'recompensat' de Semenescu, astfel că în cursul lui 2011, firme din grupul francez au încheiat cu societatea controlată de cel dintâi trei contracte de consultanță.

Plățile au fost realizate către firma controlată de Moisescu imediat după semnarea contractului, ele fiind autorizate de Bruno Daniel Paul Roche, în calitate de director general al SC Apa Nova București SA, respectiv administrator unic al SC Veolia Apă Servicii SRL, fiind realizate dintr-un cont bancar aflat la dispoziția exclusivă a decidenților.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

discutii primaria generala sorin oprescu
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025