Statele Unite şi alte 11 ţări transmit un avertisment înainte de adoptarea modificărilor la Codul Penal: "Facem apel la toate părţile implicate!"
Statele Unite şi alte 11 ţări transmit un avertisment înainte de adoptarea modificărilor la Codul Penal. Ambasada americană la Bucureşti a publicat o declaraţie comună pe site-ul instituţiei, în numele a 12 ţări.
De Redactia Observator la 28.06.2018, 11:35Statele Unite şi alte 11 ţări transmit un avertisment înainte de adoptarea modificărilor la Codul Penal. Ambasada americană la Bucureşti a publicat o declaraţie comună pe site-ul instituţiei, în numele a 12 ţări.
"Primiţi declaraţia de mai jos în numele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii:
Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei. România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale. Partenerii UE evocă de asemenea concluziile Consiliului European privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, din 12 decembrie 2017, care solicitau României să îşi concentreze eforturile asupra consolidării progreselor obţinute, să evite orice pași înapoi şi să apere independenţa judecătorilor şi procurorilor. Urmărim cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală şi ne menţinem îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane. Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi să solicite sprijinul experţilor juridici internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi Comisia de la Veneţia."
Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, dezbate şi votează la această oră modificările propuse Codului penal, una dintre cele mai importante fiind cea privind redefinirea abuzului în serviciu. Comisia a adoptat deja, în mai puţin de o oră, mai multe amendamente. Unul dintre acestea prevede că în cazul în care de la săvârşirea infracţiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale se aplică legea mai favorabilă în integralitate, neputându-se combina prevederi din legi succesive.