Tudorel Toader: Orice persoană invitată sau citată la Comisia de anchetă trebuie să participe, indiferent de rang sau demnitate
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume, scrie News.ro
De Redactia Observator la 07.08.2017, 10:15Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, luni, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la Regulamentul Parlamentului este clară şi arată că orice persoană citată sau invitată, indiferent de funcţie sau demnitate, trebuie să vină la audieri. El a precizat că nu se referă la o persoană anume, scrie News.ro
CCR a spus că Regulamentul respectă exigenţele Constituţiei. Prin urmare, loialitatea constituţională, regulă generală, valabilă pentru orice persoană invitată sau citată, persoană care nu poate să afecteze buna desfăşurare a Comisiei. Nu m-am referit la cineva în concret, la cineva anume. E valabil pentru orice persoană, indiferent de rang, de funcţie, de demnitate", a spus ministrul.
Anterior, el postase pe Facebook că loialitatea constituţională, "constând în ataşamentul faţă de regulile, principiile şi valorile constituţionale, exclude orice acţiune sau inacţiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare".
Procurorul şef al DNA Codruţa Kovesi a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, întrebată în legătură cu prezenţa în casa lui Gabriel Oprea în seara alegerilor prezidenţiale din 2009, că nu comentează cancanuri şi că nu a făcut nimic care ar fi putut influenţa rezultatul scrutinului. În ceea ce priveşte invitaţia adresată de comisia parlamentară de anchetă pe această temă, Kovesi a precizat că a solicitat un punct de vedere de la CSM şi că aşteaptă un răspuns.
- Sindicaliştii din penitenciare, către ministrul Justiţiei: "Problemele gestionării celor 27.000 de detinuţi nu...
- Peste trei mii de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox în sediul unde este ţinută sub pază arhiva,...
- Tudorel Toader, declaraţii despre legea brățărilor electronice: "Cine o adoptă trebuie să arate sursa de...
- Ministrul Toader va discuta legile Justiţiei la Bruxelles. Pachetul ar urma să fie adoptat la toamnă
CSM i-a trimis vineri procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi răspunsul pe tema invitaţiei la Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, care face trimitere la decizii ale CCR şi la o hotărâre a CSM din 2007, aceasta urmând să se promnunţe asupra oportunităţii prezenţei sale la la comisie, a declarat pentru News.ro vicepreşedintele CSM Cristian Ban.
Curtea Constituţională arată, în motivarea respingerii sesizării opoziţiei privind comisiile parlamentare de anchetă, că orice persoană poate fi citată sau invitată, dacă reprezintă o instituţie publică, însă refuzul nu poate fi sancţionat de Parlament, ci doar de către "titularul acţiunii disciplinare", respectiv instituţia sau persoana de care depind ierarhic. CCR subliniază şi că anchetele parlamentare nu pot fi întrerupte de efectuarea unei anchete penale, ele putând coexista.
Sursă: News.ro