Antena LIVE

Curs valutar

După Nicuşor Dan, un alt deputat USR îşi anunţă demisia: 'Confruntarea din partid, o luptă de putere

Un deputat USR îşi anunţă demisia. Confruntarea din partid nu a fost între viziuni doctrinare, ci o luptă de putere, a scris politicianul pe Facebook.

De la 31.10.2017, 11:28
WhatsApp

Deputatul USR Adrian Dohotaru îşi anunţă demisia din partid, spunând că USR îşi propunea, atunci când s-a înscris el în partid, să fie o formaţiune de centru, în care să coexiste mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologişti, oameni de stânga, dar din păcate confruntarea din partid nu a fost una între viziuni doctrinare, ci o luptă de putere şi de orgolii.

El spune că deznodământul acestei confruntări este că USR a ajuns un partid al cărui preşedinte renunţă la federalismul ideologic care îi adusese împreună pe cei din USR şi "proclamă pe faţă orientarea de dreapta a partidului" şi că pleacă din USR "cu dorinţa de a construi o mişcare coerentă de stânga".

"USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate şi un proaspăt preşedinte boicotat de filiala Bucureşti, de unii parlamentari şi alţi delegaţi. Preşedintele anterior, fondatorul partidului, şi-a dat demisia, iar disputele interne se ţin lanţ. Când am intrat în USR, partidul îşi propunea să fie o formaţiune de centru, în interiorul căreia co-existau mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologişti, oameni de stânga. Ceea ce ne unea era încercarea de reînnoire a clasei politice. Din păcate, confruntarea care s-a dat nu a fost una între viziuni doctrinare concurente, ci o luptă de putere şi de orgolii. Cu toate astea, deznodământul acestei confruntări e următorul: azi USR este un partid  al cărui preşedinte renunţă la federalismul ideologic care ne adusese împreună şi proclamă pe faţă orientarea de dreapta a partidului", afirmă Dohotaru, într-o postare pe Facebook.

El crede că, în acest context, toţi cei ca el, care nu sunt de dreapta, nu îşi mai găsesc locul în USR.

Deputatul mai spune că este un om de stânga şi că toate demersurile şi iniţiativele sale politice din ultimul an, în care a fost deputat USR, au fost în acord cu viziunea lui politică: "M-am pronunţat răspicat împotriva modului în care se vor achiziţiona rachetele Patriot şi creşterii bugetului apărării când avem atâtea probleme în sănătate şi educaţie. Am lucrat la un proiect de lege pentru accesibilizarea şi creşterea stocului de locuinţe publice. Lucrez momentan la o iniţiativă legislativă care prevede introducerea coşului minim de consum în fundamentarea salariului minim şi a politicilor salariale. Totodată, lucrez la o serie de modificări legislative care au ca scop limitarea orelor de muncă suplimentare, penalizarea angajatorilor care obstrucţionează activitatea sindicală, etc. Nu cred că aceste demersuri sunt compatibile cu un partid de dreapta, pentru că ele sunt înrădăcinate într-o viziune despre societate în care prosperitatea produsă de o naţiune este distribuită echitabil între muncă şi capital şi în care cei defavorizaţi nu sunt puşi la zid şi stigmatizaţi, ci ajutaţi şi integraţi".

Deputatul demisionar mai spune că îşi doreşte o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar şi celelalte partide dinspre (centru) stânga, cu oameni de stânga, proaspăt implicaţi partinic, pentru că realitatea în România e de stânga.

"O mişcare civico-politică de stânga înţelege că abuzurile la adresa mediului, de la tăierile de păduri, la cianuri şi transformarea parcurilor în parcări, nu sunt doar rodul corupţiei şi ineficienţei administrative. Ţine de o logică anume, de modelul de (sub)dezvoltare ales şi de integrarea noastră la periferia capitalismului. Mai mult, o mişcare ecologistă la stânga spectrului politic actual vede problemele de mediu într-un mod sistemic, în însuşi modelul de creştere ales, cu externalităţi ca poluarea, risipa, consumul excesiv al unora în detrimentul altora", susţine el.

Adrian Dohotaru adaugă că renunţă la USR pentru a construi "o mişcare coerentă de stânga", care să plece de la premisa că "lumea în general, România în particular, trec printr-un larg deficit de democraţie, mai ales în sfera economică".

"Apelul meu e simplu: democraţie sau barbarie! Şi îi invit să mi se alăture pe cei care cred în aceste idei", încheie Dohotaru.

Dan Barna a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Salvaţi România, la un Congres contestat de ”aripă nicuşoristă”, susţinătorii lui Cristian Seidler - candidatul retras din competiţia pentru şefia formaţiunii.

Şaisprezece parlamentari şi lideri de filiale ai USR au semnat o scrisoare în care contestă congresul la care a fost desemnată noua conducere, susţinând că Biroul Naţional a făcut tot posibilul pentru a anula alegerile de la Bucureşti, în baza cărora Cristian Seidler ar fi câştigat "legitim şi curat" conducerea USR, şi a organizat alegeri paralele nestatutare, fiind făcute multiple abuzuri. Ei îi cer lui Dan Barna, "preşedintele votat la un congres viciat", să ia act de situaţia creaţă prin ilegalităţile pe care le-a girat sau chiar instrumentat şi să recunoască "criză de moralitate şi legitimitate de la vârful USR".

De asemenea, fostul lider al USR Nicuşor Dan a transmis că, deşi nu mai este în USR, are o responsabilitate faţă de oamenii care au muncit pentru partid şi carespun că nu mai suportă nelegalitatea şi denaturarea scopurilor USR.

Sursa: News.ro

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, pe care prea puțini români o...
Fanatik.ro
Publicat 22.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Cum vede diaspora anul electoral din Europa și alegerea lui Trump. „Extrema...
Adevărul
Publicat 22.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 23 noiembrie 2024. Gemenii primesc vești bune. Află ce se...
CaTine
Publicat 22.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își...
Useit
Publicat 22.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
„Geoană, Ciolacu… Ciucă… George Simion… Și femeia aia, cum o...
libertatea.ro
Publicat 22.11.2024
Selena Gomez își vede viitorul alături de Benny Blanco: „Este cel mai sigur...
ZU
Publicat 22.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Au început să intre banii pe cardurile educaționale. Peste 650.000 de părinți...
Deparinti
Publicat 22.11.2024
SUA au o nouă armă care ar putea zdrobi armata lui Putin, dar ar fi mai puțin...
ziare.com
Publicat 22.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Ce este implantul dentar. Cui i se recomandă și cum se efectuează
Medicool
Publicat 22.11.2024