Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv! Ioan Adam, în arest la domiciliu
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv, în timp ce fostul deputat Ioan Adam va sta în arest la domiciliu, au decis luni judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție
De Redactia Observator la 26.01.2015, 12:31
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc rămâne în arest preventiv, în timp ce fostul deputat Ioan Adam va sta în arest la domiciliu, au decis luni judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA săptămâna trecută în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.
Prima parte a procesului se va desfășura în cameră preliminară, etapă în care vor fi efectuate mai multe acte de procedură.
În cadrul acestor proceduri, judecătorul a verificat măsurile preventive în cazul inculpaților.
Instanța a decis menținerea arestării preventive în cazul inculpaților Viorel Hrebenciuc, Dan Costin Bengescu, Paltin Sturdza și Ordog Lorand Andras.
De asemenea, magistrații au menținut arestul la domiciliu în cazul lui Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc. În schimb, judecătorii au înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul fostului deputat Ioan Adam.
Din arest preventiv va fi eliberat și Iosif Kadas, acesta urmând să fie judecat, alături de Jănică Poenaru și Ioan Sorin Iacob, sub control judiciar.
Totodată, a fost menținut controlul judiciar în cazul lui Tudor Chiuariu și Adam Crăciunescu.
Decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată.
Următoarele termene pentru verificarea din oficiu a temeiurilor măsurilor preventive au fost stabilite pentru datele de 17 februarie și 17 martie, relateaza Agerpres.
Viorel Hrebenciuc a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și spălare a banilor, iar fostul deputat Ioan Adam este acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență (3 infracțiuni).
De asemenea, au fost trimiși în judecată Lorand Andras Ordog, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, Paltin Gheorghe Sturdza (beneficiarul retrocedării), Iosif Kadas, Constantin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob, Jănică Poenaru, Tudor Chiuariu (constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, spălarea banilor), Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătășel, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam (soția deputatului Ioan Adam, judecătoare la Tribunalul Brașov), Iulian Durlan (primar al comunei Căiuți, județul Bacău), Adam Crăciunescu (directorul general Romsilva).
Acuzațiile se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 ha teren forestier în județul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza și în defavoarea Romsilva.