Preşedintele AEP: "Votul prin corespondenţă, un eşec. Vor fi iar cozi uriaşe la secţiile de votare din străinătate"
Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), este de părere că votul prin corespondenţă a fost un eşec, doar 41.000 de persoane manifestându-şi interesul de a vota în acest mod.
De Cristian Ionescu la 01.11.2019, 15:33- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), este de părere că votul prin corespondenţă a fost un eşec, doar 41.000 de persoane manifestându-şi interesul de a vota în acest mod.
El crede că vor fi din nou cozi la secţiile de votare din străinătate, iar prezenţa la vot pentru alegerile prezidenţiale va fi cea mai mare de până acum.
Votul prin corespondenţă, un eşec
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat, într-o conferinţă de presă, că nu este mulţumit deloc de modul cum a decurs votul prin corespondenţă şi crede că vor fi din nou cozi la vot.
“Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenţă credeam că are un succes, a fost un eşec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulţumitoare. Sunt peste patru milioane de buletine de vot pentru străinătate. În turul al doilea, dacă nu vor fi buletine de vot suficiente şi în turul întâi, există posibilitatea acolo unde se întâmplă să fie tipărite de către secţiile de votare astfel încât să ne asigurăm că există posibilitatea ca orice cetăţean să exercite dreptul la vot”, a declarat preşedintele AEP.
"Cele mai scumpe alegeri prezidenţiale de până acum"
“Sunt cele mai scumpe alegeri. Vorbim de 835 de secţii de votare în străinătate faţă de 441, faţă de 390 cât erau acum cinci ani în străinătate şi procesul de votare în străinătate este costisitor, dar este costisitor şi în ţară. Din 150 de milioane, 50 de milioane aproape sunt în străinătate, iar 100 de milioane în ţară. Sunt destul de mulţi bani, trebuiesc gândite alte modalităţi de lucru. Vorbim de secţii de votare care sunt înfiinţate la care votează 30% dintre cetăţeni şi atunci trebuie să gândim reducerea costurilor prin modalitatea de tipărire a buletinelor de vot, prin modalitatea de funcţionare a birourilor secţiilor de votare fiindcă acum sunt cu 9 membri şi de mai multe mecanisme”, a precizat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, citat de news.ro.