3 tipuri de ulei natural pe care îl poți obține chiar la tine acasă
Uleiurile presate la rece sunt net superioare calitativ celor produse în fabricile de procesare, prin metode clasice industriale, iar din acest motiv, și costurile la raft sunt mai mari. Cu toate acestea, te poți bucura de beneficiile unui ulei natural de calitate plătind mai puțin și având posibilitatea de a ți-l prepara singur, chiar la tine acasă.
De Redactia Observator la 28.02.2020, 17:01Uleiurile presate la rece sunt net superioare calitativ celor produse în fabricile de procesare, prin metode clasice industriale, iar din acest motiv, și costurile la raft sunt mai mari. Cu toate acestea, te poți bucura de beneficiile unui ulei natural de calitate plătind mai puțin și având posibilitatea de a ți-l prepara singur, chiar la tine acasă.
Acest lucru este posibil datorită unor aparate electrocasnice denumite prese de ulei, care au capacitatea de a procesa la rece diferite tipuri de semințe, furnizând cantitatea de ulei necesară pentru consumul unei familii. Nu e nevoie să depui nici un fel de efort, pentru că aparatul va face toată treaba, și astfel vei avea posibilitatea să-ți produci singur o gamă diversă de uleiuri de calitatea cărora poți să fi sigur sută la sută. În cele ce urmează, îți prezentăm trei tipuri de uleiuri pe care le poți obține pe această cale, cu costuri mai mici decât cele pe care le-ai plăti la magazin.
Uleiul de floarea soarelui
Este uleiul cel mai des utilizat în bucătărie, iar în cazul celui presat la rece se recomandă folosirea în stare crudă, la salate sau alte preparate. Aceasta, pentru că atunci când este încălzit, își pierde o parte din aromă, dar și o parte dintre vitaminele conținute. Are o vâscozitate mai mare decât uleiul rafinat și, de aceea, un litru de ulei de floarea soarelui presat la rece este echivalent cu doi litri de ulei rafinat.
Conține cantități mari din vitaminele A, E și F, ceea ce îl face foarte benefic pentru sănătate. Astfel, datorită acestui complex de vitamine, consumul cu regularitate de ulei de floarea soarelui presat la rece previne gingivita și paradontoza, întărește oasele și fortifică sistemul imunitar. Totodată, previne îmbătrânirea celulară, datorită calităților antioxidante, și asigură dezvoltarea normală a sistemului nervos, prin conținutul de lecitină.
Uleiul de susan
Se spune că susanul a fost prima plantă folosită pentru prepararea uleiului, în urmă cu mai bine de 3.000 de ani, acest merit fiind atribuit chinezilor. De altfel, si în prezent, uleiul de susan este folosit cu preponderență în țările asiatice, însă asta nu te împiedică să îl încerci și tu, mai ales că îl poți prepara la tine acasă. Presat la rece, poate fi folosit atât ca ingredient pentru gătit, dar și în scop medicinal, datorită conținutului ridicat de vitamina E, calciu, magneziu, fier, cupru și acizi grași Omega 3.
Poate fi obținut atât din semințe crude - iar atunci vei obține ulei de susan alb, cu o aromă subtilă – dar și din semințe prăjite. În acest caz, produsul obținut se numește ulei de susan negru, iar aroma este mult mai puternică. Ca și în cazul uleiului de floarea soarelui presat la rece, și cel de susan este de preferat să fie consumat în stare crudă.
Uleiul de rapiță
Multă vreme, acest tip de ulei a fost folosit în scopuri strict industriale, iar consumul său era periculos, din cauza unui conținut ridicat de substanțe chimice nocive. Canadienii au fost cei care au avut ideea introducerii uleiului de rapiță în alimentație, iar acest lucru a fost posibil în urma unei tehnici selective de reproducere, care a dus la crearea unui tip se semințe ce conțin acele substanțe periculoase în cantități insignifiante.
Folosind aceste semințe, a fost creat unul din cele mai sănătoase uleiuri pentru gătit, considerat de mulți net superior celui de măsline. Conținutul de grăsimi saturate – nocive pentru organism - este redus, în schimb abundă grăsimile nesaturate. Datorită compoziției sale, uleiul de rapiță are capacitatea de a reduce nivelul de colesterol cu până la 15%.
Având la dispoziție o presă de ulei la tine acasă, nu îți va fi deloc greu să obții unul dintre aceste uleiuri, pentru că aparatul are funcții presetate pentru mai multe tipuri de semințe, iar tot ce trebuie să faci e să adaugi materia primă și să apeși butonul de pornire.