5 remedii naturale pentru întărirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar reprezintă mecanismul de apărare al organismului împotriva bolilor și infecțiilor. Acesta are rolul de identifica factorii nocivi și de a-i împiedica să înainteze spre organism.
De Redactia Observator la 28.01.2019, 15:51Sistemul imunitar reprezintă mecanismul de apărare al organismului împotriva bolilor și infecțiilor. Acesta are rolul de identifica factorii nocivi și de a-i împiedica să înainteze spre organism. Totuși, în perioadele reci, sau în cele de convalescență, organismul tău este mult mai slăbit, iar sistemul imunitar nu poate face față fiecărui pericol. Tocmai de aceea este important să iei în calcul câteva remedii naturale, care te pot ajuta să îți întărești imunitatea și să ai o viață sănătoasă. Iată câteva dintre ele!
Consumă alimente bogate în vitamine!
Cea mai bună metodă prin care îți poți proteja organismul este de a consuma alimente care conțin vitamine și minerale și care întăresc sistemul imunitar.
În primul rând, acizii grași nesaturați îți pot crește nivelul de imunitate, dacă sunt incluși într-o dietă echilibrată. Din această categorie face parte Omega 3, care se regăsește în carnea de pește, în nuci și semințe.
Vitamina C este de asemenea recomandată, pentru că are un efect antioxidant și este un remediu excelent pentru infecțiile respiratorii și răceli. De aceea, ar trebui să consumi cât mai des fructe și legume care conțin vitamina C, iar din această gamă fac parte citricele, merele, varza și pepenii.
Pe lista alimentelor care sporesc imunitatea sunt incluse și câteva legume, pe care de obicei le folosești pe post de condimente în bucătărie. Spre exemplu, usturoiul poate funcționa foarte bine ca antibiotic natural, deoarece conține un ulei volatil sulfuros, care oprește înmulțirea bacteriilor. Pentru combaterea răcelilor și a gripei este recomandat consumul de ghimbir sau turmeric, iar pentru problemele cu colesterolul și pentru respirația urât mirositoare, poți încerca scorțișoara.
Fă cât mai multă mișcare!
Sportul poate fi de asemenea o modalitate de a-ți întări sistemul imunitar, pentru că exercițiile fizice pot duce la îmbunătățirea sistemului cardiovascular. În plus, puțină mișcare zilnică poate reduce stresul și te încarcă de energie.
Plimbările pe jos sunt recomandate mereu, indiferent de anotimp, pentru că aerul proaspăt oxigenează organismul, iar astfel lupta cu virușii va fi mult mai ușoară. De asemenea, poți face diverse exerciții în aer liber, prin care îți poți lucra toate grupele de mușchi. Astfel, corpul tău va fi adaptat la condițiile climatice și va fi mai rezistent la factorii externi.
Încearcă tratamentele pe bază de plante medicinale
Plantele medicinale te pot ajuta să îți fortifici sistemul imunitar, iar în această categorie se află busuiocul, cătina, măceșele și echinacea.
Atunci când ai gripă, ceaiul de busuioc poate fi cel mai bun remediu, pentru că îți crește temperatura corpului, iar acest lucru stimulează sistemul imunitar și împiedică dezvoltarea microbilor.
Cura cu fructe de cătină este recomandată la finalul verii, pentru că îți întărește imunitatea la bolile care pot să apară la începutul sezonului rece. În plus, cătina stimulează pofta de mâncare și conține vitaminele A, B1, C și E.
Echinacea este o plantă extrem de eficientă în combaterea infecțiilor, a gripei și a răcelii obișnuite, dar în același timp îți pregătește organismul pentru trecerea la sezonul friguros. Această plantă are o mulțime de efecte benefice și proprietăți imunostimulante, datorită substanțelor din compoziția sa (cupru, fier, iod, potasiu și vitaminele A, E și C). Echinacea poate fi consumată sub formă de ceai, însă poți încerca și suplimentul pe bază de echinaceea - Imunostim de 30 de tablete, care îți poate asigura o protecție și o rezistență crescută a organismului la îmbolnăviri.
Încearcă să te odihnești corespunzător!
Pentru un sistem imunitar mai puternic este important să ai un program de somn adecvat. În timpul somnului au loc diverse procese în corp, cum ar fi regenerarea celulelor și țesuturilor.
Tulburările de somn pot afecta glandele endocrine, iar organismul va produce mai mult cortizol. Dacă organismul este obosit, va funcționa mult mai lent și va deveni vulnerabil. În plus, lipsa de somn pe termen lung poate duce la apariția obezității, a bolilor de inimă și a diabetului. Tocmai de aceea este recomandat să dormi 7-8 ore în fiecare seară și să recuperezi orele pierdute de somn printr-o siestă.
Produsele apicole, benefice pentru o imunitate de fier
Studiile au dovedit că produsele apicole pot avea proprietăți benefice de vindecare și de regenerare a celulelor organismului, mai ales în timpul sezonului rece. Propolisul este remediul perfect pentru dezinfectarea căilor respiratorii medii și poate fi consumat în combinație cu câteva lingurițe de miere.
O cură cu lăptișor de matcă poate da rezultate excelente în perioadele de convalescență, pentru că întărește rapid sistemul imunitar și restabilește activitatea hormonală.
Așadar, o alimentație corespunzătoare, bogată în vitamine și minerale, și o cură cu ceaiuri, te poate pregăti pentru perioadele reci, în care organismul tău este mult mai vulnerabil. În plus, sportul te ajută să te menții în formă și în același timp îți întărește sistemul imunitar și îți mărește rezistența.