A început sezonul alergiilor de primăvară. Cum te poți testa gratuit
Se termină sezonul virozelor şi începe oficial cel al alergiilor de primăvară. Cei care în acestă perioadă strănută neobişnuit de mult, cărora le curge nasul sau pe care îi ustură ochii, nu ar face rău să ia în calcul o vizită la medicul alergolog. Polenul face mai multe victime decât ne-am putea imagina. Potrivit medicilor, de la an la an sunt tot mai mulţi pacienţi cu alergii.
De Alexandra Marin la 05.04.2022, 21:29Nasul înfundat, strănutul sau ochii care lăcrimează sunt doar câteva dintre manifestările alergiilor de primăvară.
Adina Neagu - medic primar alergolog: Primele alergii care apar în primăvară sunt la arborii timpurii: mesteacăn, alun, arin, stejar, fag. Ulterior, ne deranjează plopul şi teiul. Acum în aprilie, mai încep alergiile de graminee, cea mai fercventă alergie peste tot în lume, care înseamnă ierburi de toate felurile.
Chiar dacă nu ai în imediata apropiere copaci, câmpuri sau parcele cu iarbă, polenul își găsește calea spre sinusurile noastre, iar cu cât este mai mic, cu atât e mai periculos.
Testele pentru alergii se pot face gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate, cu o simplă trimitere de la medicul de familie. „Testăm acarienii. Sunt doi acarieni importanţi. Sunt alergeni din parful de casă, mucegaiuri. Şi înţepăm cu aceste lanţete de unică folosinţă ca un ţânţar”.
Cum îți dai seama că ai alergie
Dacă în jurul înţepăturii, pielea începe să se umfle şi se înroşească, e semnul clar că avem o alergie. Din fericire, aceste sensibilităţi se pot vindeca sau măcar ameliora.
Adina Neagu - medic primar alergolog: Vin în cabinet, se face testul să aflăm alergenul pentru a se face o desensibilizare, o imunoterapie. Sunt nişte tratamente care se administrează în prezent în România sub limbă, 6 luni pe an, cel puţin 3 ani, cu scopul de vindecare măcar în proporţie de 80%.
Lista alergenilor care ne pot provoca diferite reacţii este, însă, mult mai lungă şi conţine de la păr de animale până la produse de îngrijire sau medicamente.