Absolvenţii de Medicină care nu au reuşit să-şi ia examenul de rezidenţiat pot profesa fără probleme în Occident
Pierdem anual zeci şi chiar sute de medici tineri, din cauza unor reguli vechi de zeci de ani, de pe vremea când nu era criză de medici la noi! Mai clar, după ce învaţă 6 ani şi obţin şi o diplomă de licenţă, aceştia nu pot profesa dacă nu trec rezidenţiatul.
De Redactia Observator la 22.10.2018, 17:42Pierdem anual zeci şi chiar sute de medici tineri, din cauza unor reguli vechi de zeci de ani, de pe vremea când nu era criză de medici la noi! Mai clar, după ce învaţă 6 ani şi obţin şi o diplomă de licenţă, aceştia nu pot profesa dacă nu trec rezidenţiatul. Interesant este că tinerii care nu iau acest examen, deci nu pot munci în România, sunt primiţi cu braţele deschise în alte ţări, acolo unde sunt imediat integraţi în sistem.
Din cei peste 5000 de candidaţi la concursul naţional de rezidenţiat de anul trecut, peste 830 nu l-au promovat.
Mădălina Vasile, medic rezident anul I: E un examen foarte greu, e tensiunea foarte mare în timpul examenului, pot să ai pur şi simplu o zi proastă şi asta nu înseamnă că nu ai fost bun de-a lungul anilor
Cei care nu au reuşit să ia examenul, nu pot face nimic cu diploma de licenţă.
Teodor Cristian Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România: Deşi nu încurajăm şi nu ne dorim noi, ca tineri medici, să plecăm din ţară şi vrem să rămânem aici, să investim în România, într-adevăr după cei 6 ani de medicină, doar cu diploma nu avem altă opţiune în România şi nu putem face altceva dacă nu luăm examenul de rezidenţiat
Cel mult, îşi pot încerca norocul şi în acest an. Alte opţiuni pentru cei care pică la examen sunt:
Vasilica Enache, medic primar cardiolog: Să lucrezi, ştiu eu, la companii medicale, companii farmaceutice, ca reprezentant medical sau în alte domenii în care se cere o astfel de pregătire, dar nu poţi fi doctor mai departe
Alte țări îi primesc pe absolvenții celor 6 ani de facultate cu brațele deschise. Ei sunt evaluaţi pe parcursul pregătirii şi susţin unele examene. Rezidenţii sunt în permanență supravegheaţi și învățaţi.
Red Arafat, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne: Germania îl ia, îi oferă cursuri de germană şi îl include imediat în sistem. Şi îl include fără examen cum avem noi de selecţie care e ultra complex şi, care din punctul meu de vedere, nu diferenţiază aproape nimic, chiar dacă se vor supăra unii.
Raed Arafat spune că ar trebui găsită o soluţie pentru cei care nu promovează.
Red Arafat, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne: Face stagiu un an, doi şi intră ca medic de medicină generală în spitale, în cabinete. Lucrează. Deci nu trebuie să fie aruncat în stradă. Noi asta facem
Un astfel de an de stagiu se practica la începutul anilor 2000. Dar apoi s-a renunţat la el.
Vasilica Enache, medic primar cardiolog: La vremea mea, examenul de rezidenţiat a fost precedat obligatoriu de un an de stagiu. La vremea aceea, un an de stagiatură permitea celor care îl absolveau să fie medici generalişti, atât şi nimic mai mult, fără să aibă o specialitate.
80% dintre tinerii absolvenţi de Medicină vor să plece peste hotare, arăta un studiu al Fundaţiei Colegiului Medicilor în urmă cu doi ani.