Antena LIVE

Curs valutar

Afecţiunea "la fel de mortală" ca infarctul care îngrozeşte Suedia. Cercetătorii avertizează: ar trebui privită ca o epidemie

O echipă de cercetători a descoperit că mai mult de 4% dintre toate internările în spitale din sudul Suediei sunt asociate cu sepsisul, o afecţiune semnificativ subdiagnosticată, care poate fi comparată cu o epidemie, spun specialiştii, relatează news.ro

De la 05.09.2023, 16:59
WhatsApp
Afecţiunea "la fel de mortală" ca infarctul care îngrozeşte Suedia. Cercetătorii avertizează: ar trebui privită ca o epidemie Shutterstock

În 2016, echipa de cercetare a efectuat un studiu iniţial în sudul Suediei (Skåne), în care a arătat că sepsisul este mult mai frecvent decât s-a crezut până atunci. Incidenţa s-a dovedit a fi de 750 de adulţi la 100.000 de persoane.

În cel mai recent studiu realizat în aceeaşi regiune, rezultatele au arătat că peste patru la sută din toate spitalizările au implicat un pacient care suferea de sepsis, iar 20% dintre toţi pacienţii cu sepsis au murit în decurs de trei luni.

"Asta face ca sepsisul să fie la fel de frecvent ca şi cancerul, cu consecinţe negative similare pe termen lung, şi la fel de mortal ca şi un infarct miocardic acut", spune dr. Adam Linder, medic la spitalul universitar Skåne şi cercetător în domeniul sepsisului, profesor asociat la departamentul pentru clinica infecţiilor de la Universitatea Lund.

Supravieţuitorii sepsisului se confruntă cu complicaţii pe termen lung

Potrivit acestuia, în rândul supravieţuitorilor sepsisului, trei sferturi dintre aceştia se confruntă, de asemenea, cu complicaţii pe termen lung, cum ar fi infarctul miocardic, probleme renale şi dificultăţi cognitive. Alianţa Europeană pentru Sepsis le-a încredinţat cercetătorilor sarcina de a evalua cât de frecventă este sepsisul în restul Europei.

Având în vedere că sistemele de sănătate diferă de la o ţară la alta, nu a fost imediat clar cum ar trebui să procedeze aceştia pentru a obţine cifre exacte. În consecinţă, cercetătorii au efectuat un studiu pilot în sudul Suediei pentru a determina dacă metodele lor sunt aplicabile şi în alte spitale europene.

"Medicii clasifică pacienţii folosind coduri de diagnosticare. Întrucât sepsisul este un diagnostic secundar care rezultă în urma unei infecţii, afecţiunea este subdiagnosticată în mod semnificativ, deoarece boala primară dictează adesea codul de diagnostic. Acest lucru face dificilă găsirea unei modalităţi de a determina cu exactitate numărul de cazuri de sepsis", a declarat Lisa Mellhammar, cercetător în domeniul sepsisului la Universitatea Lund şi asistent medical principal la spitalul universitar Skåne.

Chiar şi fără Covid-19, cercetătorii avertizează că sepsisul ar trebui privit ca o epidemie

În cadrul studiului, publicat pe 29 august, în JAMA Network Open, s-a evidenţiat faptul că 7.500 de pacienţi din Skåne au fost asociaţi cu sepsis în 2019. În timpul pandemiei, incidenţa a crescut la şase la sută.

Cu toate acestea, chiar şi fără Covid-19, cercetătorii avertizează că sepsisul ar trebui privit ca o epidemie. Scopul este de a folosi această cercetare pentru a influenţa Uniunea Europeană să stabilească un sistem comun de supraveghere a sepsisului.

Echipa este în contact cu autorităţile şi cercetătorii din aproximativ treizeci de ţări europene şi speră ca proiectul de cercetare să poată asigura o finanţare suficientă pentru a începe în curând o iniţiativă în acest sens. Nu există niciun indiciu că numărul de cazuri de sepsis ar fi mai mic în alte părţi ale Europei faţă de Suedia, spun specialiştii care au lucrat la acest studiu.

Doar 2% din totalul pacienţilor suedezi cu sepsis sunt rezistenţi la antibiotice

În spitalele suedeze, doar două procente din totalul pacienţilor cu sepsis sunt rezistenţi la antibiotice, iar cercetătorii speculează că proporţia cazurilor rezistente este mai mare în multe alte ţări europene.

"Deşi îngrijirea pacienţilor cu sepsis s-a îmbunătăţit în ultimii ani, trebuie să ne îmbunătăţim metodele de diagnosticare pentru a identifica pacienţii mai devreme şi să dezvoltăm metode de tratament alternative în afara antibioticelor pentru a evita rezistenţa", spune dr. Adam Linder.

Potrivit acestuia, creşterea gradului de conştientizare cu privire la sepsis în rândul publicului şi al factorilor de decizie "este crucială" pentru a se asigura că resursele sunt alocate în mod corespunzător.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

afectiune boala pacienti suedia
Întrebarea zilei
Credeți că România va reuși să atenueze efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025