Alertă de poluare în București cu particule toxice. Oamenii sunt revoltați: Nu se vrea rezolvarea problemei
S-au înroşit iar senzorii din cauza poluării în Bucureşti. De aseară şi până dimineaţă, aerul a devenit irespirabil în mai multe zone. Indicatorii au măsurat depăşiri uriaşe la particule extrem de nocive pentru sănătate. De vină nu ar fi vreun poluator ci aerul cald, care s-a ridicat de la sol cu o cantitate uriaşă de praf.
De Bianca Iacob la 08.11.2020, 21:36- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Cea mai mare poluare a fost înregistrată în cartierul Berceni
- Speriaţi, oamenii s-au plâns pe reţelele de socializare că nu pot respira
Noaptea trecută, cea mai mare poluare a fost înregistrată în cartierul Berceni. Senzorii care măsoară calitatea aerului au avut valori de cel puţin două ori mai mari decât cota maximă admisă.
Toţi indicatorii au arătat creşteri ale particulelor în suspensie, rezultate de obicei din arderi sau în urma traficului intens. Compuşii sunt prea mici pentru a fi filtraţi şi ajung la nivelul plămânilor, unde afectează grav sănătatea.
Alexandra Bucuroiu, reporter Observator: Este trecut de ora 1 iar aici la Piata Sudului este una dintre zonele cu cel mai nociv aer din tot Bucurestiul, potrivit aplicatiei care masoara calitatea aerului. Asta in conditiile in care pe strazi circula tot mai putine masini noaptea si nici lucrari nu sunt in zona.
Senzorii de poluare au dat alerta şi în alte sectoare, dar şi în localităţile de lângă Capitală. Cele mai mari valori au fost la Sinteşti, cu depăşiri chiar de 1700 la sută, potrivit reţelei independente de monitorizare. Speriaţi, oamenii s-au plâns pe reţelele de socializare că nu pot respira.
Ce spune Garda de Mediu despre poluarea din București și Ilfov
Au primit şi un răspuns de la Garda de Mediu: poluarea ar fi o consecinţă a unui fenomen numit inversiune atmosferică. Aerul mai cald de la sol, plin de particule, s-a ridicat mai sus şi a luat locul aerului mai rece, dar mai puţin poluat. Totuşi, nu a fost nimic grav, spun inspectorii de mediu.
Gabriel Ciuiu, şef servicii monitorizare şi laboratoare, APM Bucureşti: La deplasarea noastră în teren în localitatea Buftea începând cu ora 9 aproximativ, am început măsurătorile. Nu existau surse de ardere necunoscute în afară de încălzirea rezidenţială.
Revoltaţi de faptul că astfel de valori sunt înregistrate tot mai des în ultima perioadă şi nemulţumiţi de explicaţie, cei din zonele afectate au reacţionat vehement pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu.
„Nu ştiu despre ce inversiune vorbiţi, dar de un an se întâmplă doar în weekend să apară poluarea asta”
„Nu se vrea rezolvarea problemei”.
De dimineaţă, senzorii au continuat să fie roşii. De data aceasta, în alt cartier.
Bianca Iacob, reporter Observator: Cel mai poluat aer îl respiră locuitorii din zona Foisorul de Foc - Popa Nan. Aplicaţiile de monitorizare a calităţii aerului arata un indice de 76. Asta inseamna ca trebuie sa închideti ferestrele iar daca nu aveti drumuri urgente ar fi bine sa ramaneti in casa.
Poluarea afectează în special vârstnicii, copiii şi persoanele cu boli cardiovasculare şi respiratorii. Anual, 23.400 români mor prematur din cauza poluării aerului.