Alimentația sănătoasă, vitală pentru mămici. Care este sfatul medicilor
În epoca vitezei, cu puţin timp pentru noi şi mai mult pentru carieră, femeile se trezesc târziu că vor să devină mame. Însă, se lovesc de o problemă: corpul nu le mai ajută pentru că nu au avut grijă de el.
De Redactia Observator la 06.03.2019, 14:10În epoca vitezei, cu puţin timp pentru noi şi mai mult pentru carieră, femeile se trezesc târziu că vor să devină mame. Însă, se lovesc de o problemă: corpul nu le mai ajută pentru că nu au avut grijă de el. În cele din urmă, trebuie să apeleze la artificii pentru a rămâne însărcinate. Totuşi, o dietă echilibrată poate face minuni.
Ecografiile sunt momentele pe care nicio femeie nu le uită vreodată. Şi doar naşterea în sine le întrece, ca emoţie. Eliza le trăieşte la 39 de ani. Până acum a fost prea ocupată să devină mamă aşa că nu şi-a pus problema vreunei pregătiri în acest sens. Cu atât mai delicate sunt acum schimbările pe care noul statut le cere.
"Niciodata! Absolut niciodata nu mi-am impus sa imi fac un lucru pe care nu mi l-am dorit. La inceput de sarcina a contat foarte putin pt ca aveam o viata foarte dezordonata" a povestit Ana Eliza Andreescu.
"Inainte mancam dimineata si seara, pe la 10 si pe la 8 seara. De cand a venit bebe...Mi-am schimbat stilul de viata, am inceput sa dorm mai mult, am eliminat medicamentele daca le luam. Intr-adevar, in momentul in care ne am pus in gand sa facem un bebelus mi am schimbat planul alimentar, m-am gandit sa am mesele mai calculate incat sa am si vitamine is proietine, dupa ce am ramas insarcinata, iarasi, mai sanatos. Mai multe salate, proteine ca sa aiba bebelusul o dieta echilibrata. Am renuntat la mancarea de tip fast food, la bauturi. Mi-am impus sa beau 2-3 litri de apa pe zi" a povestit şi Roxana Mincu 27 ani, însărcinată în 33 săptămâni.
Schimbarea ar trebui făcută însă înainte. Iar medicii ne dau şi cea mai bună motivaţie pentru asta. Fertilitatea însăşi depinde în mare măsură de ce mâncăm.
"După Revolutie a crescut gradul de obezitate foarte mult, tine de faptul ca suntem foarte ocupati, sedentari și ca mâncam dezechilibrat, ce vedem la televizor. Deci, obiceiurile alimentare au migrat către junk food și industria alimentelor semipreparate. Mai avem stresul, e iarăși un element foarte important în infertilitate, găsim o grămada de femei care se pregătesc sa facă o procedura de fertilizare în vitro, merg în concediu și se întorc cu o sarcina. Mai e un altul, care e poluarea. Întotdeauna la oraș vom fi mai stresati, cu dieta mai dezechilibrata și cu poluarea în nas" a declarat Dr Chadi Muheidli, medic ginecolog.
În România 30% dintre femeile de peste 35 de ani sunt afectate de infertilitate. Asta înseamnă aproape una din trei. Cauzele pot fi hormonale, medicale, anatomice, dar multe ţin doar de stres, sedentarism şi, cum spuneam, alimentaţia greşită.