Analize de miliarde în anul pandemiei. Cifra de afaceri a laboratoarelor, de cinci ori mai mare decât în 2010
Criză sanitară, dar nu criză economică pentru laboratoarele de analize medicale. Afacerile companiilor din domeniu au avut profituri uriaşe şi au trecut de borna de două miliarde de lei în anul pandemiei. Testările COVID au fost mană cerească şi una dintre cele mai importante surse de venit în sistemul medical.
De Andra Mitu la 05.04.2021, 09:54Aproape 7 milioane de teste pentru noul coronavirus au fost prelucrate în România de la începutul pandemiei.
Am facut deja doua teste, ambele au iesit negativ
Primul test a fost 230, al doilea 270 lei
Adrian Negrescu, consultant economic: Aceste teste nu sunt deloc ieftine si au generat un volum de afaceri foarte foarte mare pentru aceste laboratoare medicale.
- De vineri, testare COVID-19 gratuită pentru toată lumea, în Marea Britanie. Testele vor fi livrate inclusiv la...
- Sorin Cîmpeanu: Mai puţin de 2% din testele antigen au fost folosite în cele opt săptămâni de şcoală. Când...
- Bilanț coronavirus în România, 4 aprilie: 4.151 noi cazuri și 97 decese, în ultimele 24 de ore
Şi cum laboratoarele de stat nu au făcut faţă cererii, afacerile au înflorit.
Laurenţiu Luca, vicepresedinte patronat: Sunt o mulţime de profesionişti, medici din diverse domenii care au deschis cabinete medicale, care au deschis centre medicale, laboratoare.
Cifra de afaceri a laboratoarelor de analize, de cinci ori mai mare decât în 2010
Per total, în anul pandemiei, cifra de afaceri a laboratoarelor de analize a ajuns la 2,5 miliarde de lei, de cinci ori mai mare decât în 2010. Iar experţii estimează că în acest an vor trece de 3 miliarde de lei. La această creştere a contribuit şi teama oamenilor de a mai intra în spitalele de stat.
Un set complet de analize, ce cuprinde 18 teste inclusiv cele pentru colesterol, hemoglobină ori glicemie, ajunge până la 500 de lei.
Antoanela Curici, director medical: Cel putin de la jumătatea anului trecut şi până acum observăm o creştere a numărului de persoane, care se prezintă la noi în receptie, solicitând teste de screening, de prevenţie.
Şi companiile oferă tot mai multe abonamente medicale pentru angajaţi. Preţul unui abonament variază între 7 şi 50 de euro pe lună.
Andreea Minuță - Director Divizie Abonamente: Am crescut capacitatea de zece ori, pentru că nevoia si solicitarrea a fost foarte mare, ajungand astazi sa procesam pana la 3800 teste pe zi. Am testat peste 40 de mii de angajati anul trecut.
Peste 4500 de firme activează în acest moment în domeniul analizelor medicale.