Scandalul apei potabile din Bucureşti. O femeie susţine că apa de la robinet i-a cauzat o reacţie alergică
Ministrul Sănătăţii recomandă prudenţă în scandalul apei de la robinet cu miros de clor. Analizele din ultimele 24 de ore arată valori normale ale concentraţiei de clor, însă autorităţile aşteaptă şi rezultatul unor probe micro-biologice, care vor veni peste câteva zile.
De Redactia Observator la 01.02.2019, 00:06Ministrul Sănătăţii recomandă prudenţă în scandalul apei de la robinet cu miros de clor. Analizele din ultimele 24 de ore arată valori normale ale concentraţiei de clor, însă autorităţile aşteaptă şi rezultatul unor probe micro-biologice, care vor veni peste câteva zile. În cursul zilei de joi, primăria Capitalei a sesizat Serviciul Român de Informaţii, după ce ministerul Sănătăţii le-a recomandat bucureştenilor să nu consume apă de la robinet.
La 24 de ore de la apariţia mesajelor alarmante despre apa potabilă din Bucureşti, directorul ApaNova a vrut să liniştească populaţia cu o demonstraţie că apa este bună de băut. Angajaţii companiei au mărit frecvenţa analizelor la punctele de control.
În dimineaţa zilei de joi, rezultatele indicau că nivelul clorului este în limite legale.
Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova: Apa din Bucureşti este bună de folosit şi nu există niciun pericol pentru sanatatea publică.
Totuşi, ministerul Sănătăţii a transmis aseară un comunicat, prin care bucureştenii din sectoarele cinci şi şase erau avertizaţi să evite consumul de apă de la robinet. Din cauza unei poluări cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii zăpezii. Practic, substanţele folosite de agricultori pe câmp s-au scurs direct în Argeş, una dintre sursele principale de apă ale Capitalei.
Mihai Savin, director general adjunct Apa Nova: Măsura cea mai urgentă a fost o creştere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege.
Şi ministrul Sănătăţii a revenit cu precizări.
SORINA PINTEA, ministrul Sanatatii: Am recomandat, nu am obligat populatia sa nu foloseasa apa de la robinet. Nu am spus niciodata ca apa nu a fost potabila.
După această declaraţie, Gabriela Firea, primarul Capitalei a sesizat Preşedinţia şi Serviciul Român de Informaţii.
Gabriela Firea, primarul Capitalei: Nu se poate, ieri in scris sa spui ca apa nu este buna pentru baut si spalat si azi sa afirmi in fata presei "Dar unde am afirmat noi ca apa nu-i potabila, deci e potabila, nu?"
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: Aceste măsuri au fost luate în urma sesizarii unor cetateni care au avut reactii alergice, crize de astm. Prin urmare, pana la finalizarea analizei microbiologice, recomand prudenţă.
Nicoleta Vaia, o femeie care suferă de mastocitoză, susţine că apa de la robinet i-a cauzat o reacţie alergică.
În momentul în care m-am spălat pe faţă, am simţit mirosul de clor, la 10 minute faţa mea se umflase, era flushing, era edem, mă înroşisem toată au apărut mâncarimile, spune femeia.
Reprezentanţii Apa-Nova spun că valoarea maximă de clor admisă în apă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de până la 1 miligram pe litru, în timp ce probele luate din punctele din Capitală au relevat cifre şi de patru ori mai mici. Şi analizele făcute astăzi de Direcţia de Sănătate Publică arată valori normale ale cantităţii de clor.