Un băieţel cu alergie alimentară severă a ajuns la spital, de la o ciocolată cu alune
O simplă ieşire în parc poate duce la o tragedie! La locurile de joacă, există pericole la tot pasul pentru copiii cu alergii severe. De la un gest de bunăvoinţă până la un şoc anafilactic e doar un pas.
De Redactia Observator la 20.07.2019, 22:15O simplă ieşire în parc poate duce la o tragedie! La locurile de joacă, există pericole la tot pasul pentru copiii cu alergii severe. De la un gest de bunăvoinţă până la un şoc anafilactic e doar un pas. Un băieţel cu alergie alimentară severă a ajuns la spital în stare gravă după ce un copil mai mare i-a oferit ciocolata cu alune. Medicii atrag atenţia că, în astfel de cazuri, primul ajutor este vital.
Locul de joaca pentru copii devine motiv de îngrijorare pentru parinti. Pornind de la gazon, unde pot fi tot felul de insecte, in aer, albinele si tantarii pot da reactii alergice severe printr-o singura intepatură, iar la standurile de gustări, alimentele pot conţine arahide, seminţe de susan sau soia. Ingrediente ce pot duce la un șoc anafilactic.
Copil cu alergie, la spital de la o ciocolată
Sunt pericolele ascunse din parcuri, sesizate de medicii alergologi. Tot mai mulţi copii ajung la spital cu reacţii alergii severe după o simplă plimbare în aer liber.
Zilele trecute, un copil de doi ani şi şapte luni a fost la un pas de şoc anafilactic, după ce un băieţel mai mare l-a hrănit cu ciocolată cu alune.
Aşa se face că un simplu gest de bunăvoinţă le poate face mai mult rău copiilor cu interdiciţii alimentare Primele simptome ale unui şoc anafilactic sunt urticaria, mâncărimea, umflături la nivelul feţei, greaţa şi chiar leşinul.
”Nu le iau copiilor mei mâncare în parc, doar sticla cu apă, nu sunt de acord nici ca copilul meu să mănânce de la altă mămică. Poate copilul meu este alergic la ceva, părintele nu mă întreabă şi îi oferă un produs pe care copilul meu nu are voie să-l consume”, spune o mamă.
Video:
Doctorii spun că, în astfel de cazuri, kit-ul de supravieţuire este vital.
CLAUDIA ADRIANA NICOLAE, alergolog: Cuprinde un autoinjector cu adrenalina si alte medicatii ajuvante antihistaminice sau preparate cortizonice sau preparate de tip inhalator pentru tratamentul crizei de astm bronsic.
Nu doar mâncarea poate fi nocivă pentru cei cu astfel de afecţiuni. În sezonul cald, şi insectele pot provoca alergii puternice.
TUDORICA ŞTEFAN, Medic ATI: Alergia la insecte poate să fie printr-un vector cutanat deci o înţepătură dar poate să fie şi o reaacţie anafilactică inclusiv la acarieni.
În ultimii doi ani, 70 de români au fost diagnosticaţi cu alergie alimentară severă.