Un bărbat s-a vindecat de SIDA cu un tratament revoluţionar
Un bărbat din Regatul Unit, infectat cu SIDA, a devenit a doua persoană din lume vindecată de virus, cu ajutorul unui tratament revoluţionar.
De Larisa Andreescu la 06.03.2019, 14:59Un bărbat din Regatul Unit, infectat cu SIDA, a devenit a doua persoană din lume vindecată de virus, cu ajutorul unui tratament revoluţionar.
El a fost diagnosticat cu HIV în 2003 și a început să ia medicamente pentru a controla infecția în 2012. Nu este clar de ce a așteptat atât de mult timp, însă în acel an a dezvoltat limfomul Hodgkin și a fost de acord cu un transplant de celule stem pentru a trata cancerul în 2016.
Singura persoană care a supraviețuit și a fost vindecată de SIDA a fost așa-numitul "pacient Berlin" Timothy Ray Brown, un bărbat american tratat în Germania în urmă cu 12 ani. Orice altă încercare din anii care au urmat a fost nereușită, mulți suportând consecințe devastatoare și mortale.
În afară de HIV, ambii bărbați se aflau în stadiile avansate de cancer - pacientul cu leucemie din Berlin, pacientul cu limfom Hodgkin din Londra.
Pentru ei, un transplant de celule stem, care poate pune viața în pericol, a fost o încercare de supraviețuire. Pentru alte persoane infectate cu SIDA, aceasta este o opțiune inutil de periculoasă și improbabilă în comparație cu administrarea unei pilule zilnice care îi suprimă virusul, astfel încât să fie netransmițător și să le permită să trăiască o viață lungă și sănătoasă.
Bărbat vindecat de SIDA
Medicii au găsit un donator cu o mutație genetică care conferă rezistență naturală la HIV. Aproximativ 1% din persoanele din nordul Europei au moștenit mutația de la ambii părinți și sunt imuni la majoritatea infecțiilor cu HIV. Donatorul avea această dublă copie a mutației.
“Acesta a fost un eveniment improbabil", a declarat cercetătorul principal Ravindra Gupta de la Universitatea College London. “De aceea, acest lucru nu a fost observat mai des la alţi pacienţi”.
Transplantul a schimbat sistemul imunitar al pacientului din Londra, oferindu-i mutația donatorului și rezistența la HIV. Pacientul a încetat voluntar să ia medicamente pentru a vedea dacă virusul ar putea reapărea.
Conform Daily Mail, pacienţii cu SIDA folosesc pilulele zilnice pe viaţă pentru a suprima virusul. Când medicamentele sunt oprite, boala revine, de obicei în două-trei săptămâni. Acest lucru nu s-a întâmplat însă cu pacientul britanic, care de 18 luni este complet vindecat.
"Cred cu certitudine că există ceva de învățat din acest caz, care oferă speranța unui tratament pentru persoanele care trăiesc cu SIDA și care este cu adevărat important", a spus dr. Ron Lubelcheck, directorul medical al Centrului CORE Ruth M. Rothstein din Cook County.
"Un transplant de celule stem este o procedură utilizată pentru persoanele cu cancer de sânge, este o procedură care implică o cantitate destul de mare de risc, risc de infecție foarte gravă, risc de deces, deci nu este un tratament aplicabil populației generale”, a mai spus Lubelcheck. "Potențial, în viitor, ar putea exista și alte tehnologii de editare a genelor. Va dura ceva timp pentru a dezvolta aceste tehnologii, dar cred că există speranță".