Bărbații par a fi mai afectați de coronavirus decât femeile
Îmbolnăvirile cu Covid-19 și decesele pacienților diagnosticați cu noul coronavirus par a duce la concluzia că bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile și prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații severe sau critice, informează Reuters.
De Daniel Murărescu la 08.04.2020, 19:03Îmbolnăvirile cu Covid-19 și decesele pacienților diagnosticați cu noul coronavirus par a duce la concluzia că bărbații sunt mai vulnerabili decât femeile și prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații severe sau critice, informează Reuters.
Din primele analize ale experților, bărbații par a fi mai susceptibili de infectare cu coronavirus. În Italia, după cercetarea a peste 127.700 de cazuri de Covid-19, s-a constat faptul că 52.9% dintre îmbolnăviri au fost în rândul bărbaților, doar 47.1% dintre cazuri fiind femei. În ceea ce privește decesele diferențele sunt și mai mari - din 14.860 de victime, 68% sunt bărbați.
Situația pare a fi confirmată și de Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din China, care a raportat o rată de mortalitate cu 1.1% mai mare în rândul bărbaților, după analizarea a 44.672 de cazuri.
"Se adună dovezile că bărbații suferă simptome mai severe și au o rată a mortalității mai mare comparativ cu femeile", a explicat James Gill, specialist la Școala Medicală Warwick din Marea Britanie, citat de Reuters.
De ce sunt bărbații mai predispuși riscului
Deși există multe întrebări cu privire la această situație, experții în sănătate atrag atenția asupra unor factori specifici - obiceiuri nesănătoase și fumat.
Specialiștii spun că o explicație ar putea fi că bărbații, în general, nu au grijă de propriul trup la fel de bine precum femeile. Mai precis, se spală mai rar pe mâini, fumează mai mult, consumă alcool și au alte obiceiuri nu tocmai sănătoase.
În multe țări, rata de fumători din totalul populației este mai mare în rândul bărbaților, iar tutunul este un cunoscut factor de risc pentru boli cardiovasculare, hipertensiune arteriale, afecțiuni pulmonare sau cancer.
În plus, femeile par a avea un răspuns imunitar mai bun de-a lungul vieții, de la vaccinuri la infecții sau boli autoimune, iar în cazul unei afecțiuni respiratorii precum Covid-19 acest factor ar putea avea un impact semnificativ.