Beneficiul neştiut al aspirinei. De ce este recomandată persoanelor cu un stil de viaţă nesănătos
Utilizarea regulată a aspirinei poate ţine oncologul la distanţă, cel puţin în ceea ce priveşte cancerul colorectal, conform unui nou studiu, iar persoanele cu un stil de viaţă nesănătos par să aibă cele mai mari beneficii.
De Redactia Observator la 03.08.2024, 08:04Cancerul colorectal este a doua cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), estimându-se că va provoca peste 52.500 de decese numai în Statele Unite în 2023, potrivit news.ro.
Aproximativ 153.020 de americani au fost diagnosticaţi în 2023, cancerul colorectal devenind mult mai răspândit în rândul persoanelor sub 55 de ani, numărul acestora fiind mai mult decât dublu în acest grup faţă de acum un deceniu, arată studiile.
Cauzele cancerului colorectal pot fi genetice, dar anumiţi factori legaţi de stilul de viaţă par, de asemenea, să crească riscul, inclusiv o dietă nesănătoasă, lipsa de mişcare, consumul de alcool, fumatul şi un indice de masă corporală ridicat (IMC). În plus faţă de adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos, medicii au recomandat adesea aspirină în doze mici pentru a reduce riscul de cancer de colon.
Când a început să fie recomandată aspirina
Grupul operativ pentru servicii preventive din Statele Unite (US Preventive Services Task Force) a făcut recomandări privind aspirina în 2016, dar a revenit asupra deciziei în 2022 din cauza îngrijorărilor că aceasta ar putea provoca sângerări. Aspirina poate provoca, de asemenea, probleme gastrointestinale.
Odată cu schimbarea recomandărilor, autorii noului studiu au decis să analizeze dacă există grupuri care ar beneficia mai mult de această practică şi pentru care aspirina ar merita riscul.
Pentru acest studiu, publicat joi în revista JAMA Oncology, autorii au examinat date de la peste 107.655 de persoane care făceau parte din seturi mari de date ale cadrelor medicale, denumite Studiu de sănătate şi de urmărire a asistentelor şi Studiul profesioniştilor din domeniul sănătăţii (Nurses’ Health Study şi Health Professionals Follow-Up Study). Majoritatea participanţilor au fost albi, astfel încât autorii sugerează că cercetarea ar trebui să fie reprodusă în populaţii mai diverse pentru a valida această concluzie.
Participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de cel puţin un deceniu şi, în plus faţă de monitorizarea cancerului colorectal, au răspuns la chestionare pentru a determina dacă stilul lor de viaţă este unul sănătos.
Ce s-a constatat în urma studiului
Chestionarele au evaluat IMC, consumul de alcool şi dieta, dacă fumau şi cât de mult au făcut mişcare. Utilizarea a două sau mai multe aspirine de putere normală, sau a şase sau mai multe aspirine cu doză mică, pe săptămână a fost considerată o utilizare regulată a aspirinei în scopul acestei cercetări.
S-a constatat că utilizatorii obişnuiţi au un risc cu 18% mai mic de a dezvolta cancer colorectal decât neutilizatorii. Participanţii care au fost clasificaţi ca având un stil de viaţă mai puţin sănătos au avut mai multe beneficii, în special dacă fumau sau dacă aveau un IMC mai mare de 25. Un IMC de la 25 la 29,9 este considerat supraponderal.
„Rezultatele noastre arată că aspirina poate reduce proporţional pericolul semnificativ ridicat la cei cu factori de risc multipli pentru cancerul colorectal”, a declarat dr. Daniel Sikavi, autorul principal al lucrării şi gastroenterolog la spitalul Universitar Harvard, Mass General Brigham (MGB), într-un comunicat.
Cei cu un stil de viaţă mai sănătos au avut un risc iniţial mai scăzut de cancer colorectal
În schimb, cei cu un stil de viaţă mai sănătos au avut un risc iniţial mai scăzut de cancer colorectal şi, prin urmare, beneficiul lor de la aspirină a fost încă evident, deşi mai puţin pronunţat, a precizat acesta.
Studiul nu a putut determina de ce utilizarea regulată a aspirinei pare să fie atât de utilă, dar cercetări anterioare au sugerat că aspirina poate inhiba semnalele pro-inflamatorii care pot duce la cancer.
Deşi alte studii au arătat beneficiile aspirinei în prevenirea cancerului colorectal în rândul anumitor populaţii, rezultatele au fost inconsistente, potrivit autorilor noii cercetări. Aceştia susţin că medicii ar trebui să cântărească factori de risc diferiţi legaţi de stilul de viaţă atunci când stabilesc dacă o persoană ar trebui să ia regulat aspirină pentru a preveni cancerul colorectal.
Dr. Christina Annunziata, vicepreşedinte senior în cadrul Societăţii Americane de Cancer, a remarcat faptul că cercetarea a arătat cel mai mare efect al aspirinei la persoanele cu cei mai mulţi factori de risc pentru cancerul de colon.
Studiul nu este unul clinic randomizat
Este important să se ţină cont de faptul că studiul, care a comparat persoanele care au primit aspirină cu cele care nu au primit, nu este unul clinic randomizat (standardul de aur), ceea ce înseamnă că există limitări care trebuie avute în vedere şi vor fi necesare mai multe cercetări, a spus ea, dar poate servi ca „un bun memento”, asupra faptului că nu este inevitabil şi că oamenii pot lua măsuri pentru a-şi reduce riscul de cancer.
„Există lucruri pe care le puteţi schimba cu privire la stilul dvs. de viaţă care vă vor reduce riscul”, a declarat pentru CNN dr. Annunziata, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Printre acestea se numără menţinerea unei greutăţi sănătoase, o dietă bogată în legume, fructe şi cereale integrale şi consumul redus de alcool.
Dr. Raymond DuBois, fost preşedinte al Asociaţiei Americane pentru Cercetarea Cancerului, a declarat că, în timp ce a urmărit evoluţia recomandărilor privind aspirina pe parcursul a peste două decenii, s-a întrebat întotdeauna de ce unele studii arată un beneficiu, iar altele nu. El crede că această cercetare ar putea ajuta la rezolvarea acestui mister.
Efectul benefic al aspirinei pentru cel mai nesănătos grup de participanţi
Dovezile din studiu, a spus DuBois, demonstrează „destul de convingător” efectul benefic al aspirinei pentru cel mai nesănătos grup de participanţi.
„Încercăm pe cât de mult putem să aducem populaţia la o stare mai sănătoasă, dar pentru unii oameni, este foarte dificil să piardă în greutate sau să se lase de fumat. Asta ar putea fi o opţiune simplă, care ar putea ajuta, în special pentru cei care prezintă cel mai mare risc”, a precizat dr. DuBois, director al Centrului de Cancer de la universitatea de medicină din Carolina de Sud, care nu a fost implicat în noul studiu.
Întrucât a fost nevoie doar de două aspirine luate în mod regulat pe săptămână pentru a arăta un beneficiu, ar putea atenua unele îngrijorări cu privire la riscul de sângerare, a spus el, în special dacă oamenii au luat pastilele pe parcursul săptămânii.
Nu toată lumea ar trebui să înceapă să ia aspirină
Dr. Jennifer Davids, şefa departamentului pentru chirurgia colonului şi rectului la Boston Medical Center, spune că şi-ar dori foarte mult ca oamenii să evite să ajungă în cabinetul ei, dar avertizează că nu toată lumea ar trebui să înceapă să ia aspirină. „Este ieftin, este accesibil, dar nu este lipsit de riscuri”, a declarat dr. Davids, care nu a fost implicată în noua cercetare.
Ea a precizat că studiul este un pas important în direcţia corectă, în încercarea de a înţelege cine are potenţialul de a beneficia cel mai mult de aspirină, dar că oamenii ar trebui să vorbească mai întâi cu medicul de familie pentru a determina dacă aspirina este potrivită pentru ei.
Totodată, medicul a adaugat că luarea aspirinei „nu înseamnă renunţarea la o alimentaţie sănătoasă, la exerciţii fizice, la evitarea fumatului şi la minimizarea consumului de alcool”.
„În niciun caz nu înseamnă că o aspirină va compensa toţi ceilalţi factori, care sunt necesari pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru reducerea riscului de cancer la nivel general”, a spus ea.