Boala care ucide şase femei pe zi în România. Virusul care o produce afectează întreaga populație, indiferent de vârstă
Sunt nouă luni de când vaccinul HPV se poate cumpăra cu rețetă compensată, însă numărul celor care aleg să se vaccineze este în continuare extrem de scăzut. În fiecare an, peste 3.300 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. Virusul HPV afectează întreaga populație indiferent de vârstă, iar România e țara din UE cu cea mai ridicată incidență a cancerului de col uterin.
De Cristina Tănasă la 29.09.2024, 20:27La aproape un an de program gratuit şi compensat, rata vaccinării împotriva virusului HPV este de puţin peste 6%. "Sunt foarte puțini. Cu rețeta respectivă se duc la farmacie și vin înapoi la vaccinare. Au început să vină, e adevărat. Mai puțin decât ne-am dori. Sunt alte țări în care rata de vaccinare se duce la 90%", explică Sandra Alexiu, medic de familie.
În țări europene precum Portugalia, Spania, Ungaria și Elveţia, rata vaccinării depășește 70%. Astfel de ţări însă au avut nevoie de 13 ani să crească procentele. Vaccinarea este gratuită și constă în două doze pentru cei cu vârsta cuprinsă între 11 și 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 și 45, vaccinul este compensat 50%. Bărbații în schimb trebuie să plătească întreaga sumă de 650 lei.
Peste 10.000 de vaccinări în ultimele 8 luni
În ultimele 8 luni s-au vaccinat împotriva virusului HPV cu schema completă 10.543 persoane. Numărul băieților este semnificativ mai mic decât cel al fetelor. Este vorba despre 8.856 de fete și 1.687 băieți.
"Persistenţa virusului HPV ar trebui să fie peste 1 an jum 2 ca să se manifeste în leziuni precursoare. La bărbați este mult mai silențioasă, în ani de zile poate duce la cancer penian și anal. Vaccinarea bărbaților ne ajută pe de o parte să scădem incidența cu virusul hpv la femei și pe de altă parte să scădem incidența cancerului", declară Adriana Ghelmene, medic ginecolog.
"Am avut 220 de vaccinări. Aproape 30-40 vaccinări pe lună. Problema este să prevenim apariția de noi tulpini, iar pentru cea pe care deja am instalat-o este recomandat ca persoana să se adreseze către medicul ginecolog. Nu este o contraindicație să te vaccinezi dacă ai o tupina de HPV, dimpotrivă", adaugă Diana Iacob, medic boli infecțioase.
Boala care ucide şase femei pe zi
Există peste 150 de tulpini de HPV, iar 8 dintre ele sunt responsabile pentru aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O boală care ucide şase femei pe zi, în România. "Eu m-am vaccinat în martie, anul acesta. Sunt conștientă de pericolul la care mă pot supune dacă nu aplic o profilaxie corectă. Am așteptat să se compenseze la 50% din prețul inițial", mărturiseşte Anca, tânără vaccinată.
Specialiştii spun că protecţia pe care o oferă vaccinul este de 90%.